Odziv sveta za nacionalno varnost

Je Slovenija zaradi dogajanja v Rusiji v nevarnosti?

P.K.
25. 6. 2023, 14.30
Posodobljeno: 25. 6. 2023, 19.35
Deli članek:

Po dramatičnih dogodkih v Rusiji, ko je po mesecih stopnjevanja napetosti vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin s svojimi enotami v noči na soboto začel napredovati proti Moskvi, se je danes popoldne sestal svet za nacionalno varnost v ožji sestavi.

STA
Andrej Benedejčič je sporočil, da je vzrok, da so bili včeraj vsi pozorni na to, kaj se dogaja v Rusiji, dejstvo, da gre za jedrsko velesilo.

Državni sekretar za nacionalno varnost in bivši veleposlanik v Moskvi Andrej Benedejčič je za Televizijo Slovenija dejal, da ima svet za nacionalno varnost "stvari pod nadzorom" in da "ni neposrednih nacionalno-varnostnih implikacij zadnjih dogodkov v Ruski federaciji za našo državo".

Povedal je še, da zaradi nastalega položaja niso bili ogroženi slovenski državljani, naše veleposlaništvo v Moskvi pa še naprej normalno deluje. Po mnenju članov sveta sicer včerajšnji dogodki nazorno pričajo o tem, kakšno nevarnost ta nepotrebna vojna predstavlja za celotno mednarodno skupnost.

Sicer pa je glavni razlog, da so bili včeraj vsi pozorni na to, kaj se dogaja v Rusiji, posledica dejstva, da gre za jedrsko velesilo, je na tiskovni konferenci izjavil Benedejčič. "Svet za nacionalno varnost zato ponovno poziva rusko stran, da upošteva nedavno sprejeto resolucijo Generalne skupščine OZN. To pa pomeni takojšnji, popolni in brezpogojni umik ruskih sil ter celovit, pravičen in trajni mir v Ukrajini."

Kaj sledi?

"To zadevo imamo pod nadzorom, seveda pa, če pride v prihodnjih urah ali pa dneh do bistvenih novih dogodkov, se bo pač pa tudi premislilo o nadaljnjih možnih ukrepih," je izpostavil.

Vlada medtem opozarja na še vedno veljavno opozorilo slovenskega zunanjega ministrstva, da se odsvetuje vsa potovanja na območje Rusije.

Razmere v Rusiji so se sicer umirile, saj so Wagnerjevi plačanci nehali prodirati proti Moskvi in so se začeli umikati proti Ukrajini.