Taborišče Ljubelj

78 let je minilo od prenehanja delovanja taborišča na Ljubelju

A.Z./STA
10. 6. 2023, 17.46
Posodobljeno: 10. 6. 2023, 17.53
Deli članek:

Leta 1943 so nacisti so na obeh straneh Ljubeljskega prelaza odprli podružnici koncentracijskega taborišča Mauthausen, kamor so namestili 1800 jetnikov iz trinajstih različnih držav. Ti so v nečloveških pogojih gradili ljubeljski tunel. Taborišče je prenehalo delovati 7. maja 1945.

Bobo
Pred 78 leti je bilo konec trpljenja na Ljubelju.

Kot je v nagovoru zbranim izpostavil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, mora biti prva misel na komemoraciji namenjena spominu na žrtve taborišča, na njihovo trpljenje ter na njihove svojce in potomce. Druga misel pa je namenjena domačinom, ki so nesrečnim jetnikom pomagali, kolikor so le lahko.

»Sem so prihajali interniranci iz vse Evrope, govorili so različne jezike, pripadali različnim kulturam in veroizpovedim. Marsikateri od njih je po vojni s hvaležnostjo pripovedoval o človečnosti in naklonjenosti domačinov. Nikoli ne smemo podcenjevati moči solidarnosti, moči ene same prijazne besede, prijateljskega pogleda, ponujene dlani,« je dejal minister.

V dveh letih delovanja taborišča je približno 40 jetnikov umrlo zaradi nemogočih pogojev, bolezni ali pa so bili usmrčeni. Taboriščni komandant Jakob Winkler je bil, po odločitvi britanskega vojaškega sodišča, usmrčen na vislicah. Zdravnik taborišča Sigbert Ramsauer je bil odgovoren za določitev jetnikov, ki so šli nazaj v Mauthausen. Po vojni bi moral do konca svojega življenja v zapor vendar je bil leta 1956 pomiloščen in je leta 1991 umrl v Celovcu.