Vojna v Ukrajini

Protiofenziva se je začela, Rusi z drugačno strategijo

A.Z.
10. 6. 2023, 16.52
Posodobljeno: 10. 6. 2023, 17.02
Deli članek:

Tako Vladimir Putin kot Volodimir Zelenski sta potrdila, da se je v Ukrajini začela protiofenziva ukrajinske vojske. S spremembo strategije pa je ruska vojska presenetila Ukrajince. Ti lahko ruskega napadalca še najbolj prizadenejo izven fronte.

Profimedia
Obiska kanadskega premierja Justina Trudeauja v Kijevu.

Častnik nemške vojske Markus Reisner je v oceni delovanja ukrajinske vojske ocenil, da je Ukrajince zelo presenetila sprememba ruske taktike. Ukrajinci so namreč naleteli za velik odpor, saj se v veliko večji meri kot pričakovano zanašajo na topništvo in na novo položena minska polja.

»Ukrajince je zagotovo presenetila ruska zagrizenost in močan odpor. Predvsem pa so spremenili taktiko in so sedaj veliko bolj mobilni. Imajo več manjših zelo mobilnih enot z lahkimi prevoznimi vozili s sistemi za uničevanje oklepnega orožja z do dvema kilometroma dosega. Teh malih vozil Ukrajinci skorajda ne morejo opaziti,« je še povedal.

V Bahmutu so ukrajinske sile napredovale za slaba dva kilometra, Rusi pa se odzivajo s protinapadi, ki pa zaenkrat niso uspešni. Po podatkih ameriškega inštituta za vojaške študije je Ukrajina aktivna na vsaj štirih odsekih fronte, pri Bahmutu, Kremnini, jugozahodnem Donecku in področju Zaporožje.

Na nekaterih odsekih so Ukrajinci že prebili frontne črte, ponekod pa so se Rusi uspešno obranili, na določenih predelih pa so se morali umakniti preko lastnih minskih polj, kar naj bi povzročilo precej dodatnih izgub.

Izven neposrednih območij bojev pa je Ukrajincem uspelo doseči večji udarec proti ruski vojski. Na jugu Ukrajine naj bi zadeli zgradbo, v kateri je bil nastanjem glavni štab ruske vojske, ki so ga iz Hersona preselili v Heničesk.

Kanadski premier Justin Trudeau je danes nepričakovano obiskal Kijev, kjer se bo po navedbah njegovega urada srečal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.