Poljska

Gradili so cesto in naleteli na grozljivo odkritje

A.Z.
10. 6. 2023, 19.35
Posodobljeno: 10. 6. 2023, 19.51
Deli članek:

Na Poljskem so med gradbenimi deli naleteli na množičo grobov, v katerih so našli 450 skeletov obglavljenih ljudi. Po oceni strokovjnakov so takratni prebivalci verjeli, da lahko »vstanejo od mrtvih« in so se dodatno zavarovali pred njihovoim vstajenjem.

Profimedia
Slika je simbolična.

Mrtvim so namreč odrezali glave in jih položili med njihove noge, v usta pa so jim položili kovanec, saj so verjeli, da jim bodo tako preprečili, da bi vstali od mrtvih. Grobišče so našli blizu mesta Luzino, takšna praksa pokopa pa je bila običajno v 19. stoletju, na Poljskem pa so lani našli še nekaj podobnih primerov.

Arheolog Macej Stromski je povedal, da med skeleti našli tudi trupla žensk, za katere so verjeli, da so vampirke. Ena med njimi je imela v naročju lobanjo majhnega otroka. Okoli trideset odstotkov pokopanih so dodatno obtežili z opekami, ki so jih položili na roke in noge, da bi zagotovili, da trupla »ne bodo pobegnila«.

Verovanje o nemrtvih izvira iz srednje Evrope in je bilo prvič pisno omenjeno v 11. stoletju, na osnovi teh mitov pa so nastale zgodbe o vampirjih.