Brez varne strehe nad glavo

Družina je najprej ostala brez očeta, zdaj pa še brez doma

Estera Korošec
7. 6. 2023, 06.15
Deli članek:

Natalija Plošinjak s Pohorja in njeni trije otroci so zaradi plazenja čez noč ostali brez varne strehe nad glavo. Na njihovi domači hiši, ki je ujeta med dvema plazovoma, je vsak dan več razpok. Zaradi varnosti so se raje začasno preselili k Natalijinemu bratu na Hrvaško, vendar tam ne bodo mogli ostati za vedno. Prav zato si želijo čim prej pridobiti mnenje geomehanika, ki bi ocenil, ali se lahko vrnejo domov.

EK
Družina Plošinjak se je morala zaradi plazenja izseliti.

Ravno na rojstni dan enega izmed sinov je začela v kletne prostore vdirati voda. Z vedri so jo nosili ven, vendar se je kljub temu povzpela do višine 30 centimetrov. Poplavilo je celotno klet, ki se vse do danes še ni posušila. Nekaj metrov vstran, ob stari domačiji, je začelo plaziti. Preden se je dovozna cesta posedla in utrgala, je Nataliji uspelo premakniti avtomobil na drugo stran, drugače bi ostal ujet na dvorišču. V tem haloškem kraju si brez lastnega prevoza še toliko bolj nemočen. Plaz se je sprožil tudi na drugi strani hiše, pri sosedih, in uničil manjši vikend. Njihova hiša je sicer stisnjena v strm breg, ki za zdaj še miruje. Kljub temu pa so povsod po hiši vidne razpoke različnih velikosti, od najmanjših do največjih, ponekod je zamaknilo zidove. Natalija je zatrdila, da jih je iz dneva v dan več, zato se v hiši ne počutijo več varne. Gasilci so omenjali celo, da bi se lahko plaz sprožil pod celotnim objektom. Na prošnjo cirkulanske občine so jim pripadniki Slovenske vojske pomagali pri selitvi opreme in drugih nujnih stvari do njene sestre, ki živi v Medribniku. Tam so tudi vse njihove živali: osel in oslička, trije poniji in psička. Na pomoč so jim priskočili cirkulanski gasilci, ki so razpoko prekrili in jim prav tako svetovali začasno izselitev. »Pred dnevi so me obiskale gospe iz Rdečega križa, ki so rekle, da naš dom trenutno ni primeren za bivanje. Sama si želim, da bi se lahko čim prej vrnili domov. Najmlajši sin, ki je star 16 let, je trenutno pri sestri, od tam ima najbliže do šole. Midve s hčerko sva pri mojem bratu na Hrvaškem, najstarejši sin pa dela v tujini. Tako rad bi več zaslužil, uredil hišo in nam omogočil boljše življenje,« je povedala Natalija, ki je pri 28 letih ovdovela. Njen mož Marjan je hudo zbolel in leta 2011 izgubil borbo z boleznijo.

EK
Natalija Plošinjak je pokazala večje razpoke v kletnih prostorih.

Plošinjakovi so ponovno v hudi stiski

Vse od takrat se Natalija skupaj z otroki le stežka prebija skozi življenje, živi skromno, že pred leti so ji pomagali dobrotniki iz vse Slovenije preko sklada Zveze prijateljev mladine. Takrat so ji v hiši uredili centralno napeljavo, peč na drva, štedilnik in drugo. Letos pa je njej in otrokom sreča ponovno obrnila hrbet. Da je tragedija še večja, hiša ni zavarovana, prav tako Natalija nima nobenih prihrankov, trenutno je brez zaposlitve. Le nekaj dni po tragediji jih je obiskala županja Antonija Žumbar skupaj s predsednikom državnega sveta Ivanom Lotričem. »Hvaležna sem, da so prišli k nam in si ogledali razmere v živo, ki so precej bolj kritične kot na slikah. Kljub temu bi si želela večjo pomoč od občine. Še vedno ne moremo dostopati do svojega doma, prav tako bi si želeli, da bi občina uredila in plačala obisk geomehanika,« je dejala Natalija. Žumbarjeva je na te besede odgovorila, da je v občini veliko ljudi, ki potrebujejo pomoč, pri sanacijah pa sledijo določenim prioritetam. Povedala je, da razume stisko družine Plošinjak, vendar imajo na razpolago omejeno višino sredstev, s katerimi želijo pomagati čim večjemu številu prizadetih občanov. Zatrdila je, da jim bodo v naslednjih dneh sanirali dovozno cesto in jim ponovno omogočili dostop do hiše. Prav tako so skupaj z lokalno izpostavo RK že odprli transakcijski račun, na katerem zbirajo denarna sredstva za pomoči potrebnim. Sredstva za ta namen pa zbira tudi Slovenska karitas.

EK
Večji plaz jim je onemogočil dostop do stanovanjske hiše.