Prepovedane droge

Dve leti po odmevnih aretacijah je sodišče šesterico oprostilo

Sijan Pretnar
6. 6. 2023, 21.10
Deli članek:

Dve leti po odmevnih aretacijah domačinov, ki naj bi preprodajali prepovedane droge, je senat novogoriškega okrožnega sodišča pred dnevi pričakovano razglasil oprostilno sodbo. Takšno odločitev je obramba obtoženih pričakovala, saj je senat pred tem iz spisa izločil številne nezakonite dokaze. Tožilstvo je že napovedalo pritožbo.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Po odmevnih aretacijah v središču Nove Gorice in okolici pred dvema letoma je novogoriško tožilstvo spisalo obtožnico proti dvanajsterici, večinoma domačinov. Nekaj jih je krivdo priznalo, šesterica pa je pred dnevi dočakala drugačen epilog. Kazenski senat, ki ga je vodil sodnik Aleš Batistič, je pred zaključnimi besedami iz sodnega spisa izločil številne dokaze, saj je presodil, da so jih preiskovalci pridobili nezakonito.

Obramba opozarjala na sporne italijanske dokaze

Obramba obtoženih je že od začetka sodnega procesa opozarjala, da so v sodnem spisu nezakoniti dokazi, začenši z dokazi italijanskih varnostnih organov, na podlagi katerih so slovenski kriminalisti dobili odredbo za prikrite preiskovalne ukrepe. Sodišču so zato predlagali, da iz spisa te dokaze in vse, ki so bili pridobljeni na njihovi podlagi, izloči iz sodnega spisa. Sredi maja je senat ugodil predlogom obrambe in nekaj dokazov izločil tudi po uradni dolžnosti. Tako so iz spisa letele tudi številne odredbe tožilstva in sodišča ter vsi dokazi, ki so bili pridobljeni na podlagi teh nezakonitih dokazov. Senat je med drugim ocenil, da so italijanski varnostni organi pri pridobivanju dokazov oziroma izvajanju prikritih ukrepov, predvsem prisluškovanju osumljenim, kršili ozemeljsko celovitost in suverenost naše države ter njeno jurisdikcijo. Posegli so v naš teritorij in ustavne pravice posameznikov, ki so bili na območju naše države. V začetni fazi postopka prav tako ni bilo odredb italijanskih sodišč, na podlagi katerih bi lahko preverjali zakonitost prikritih preiskovalnih ukrepov, ki so jih izvajali v Italiji, je še ugotovil senat. Po takšni odločitvi je senat odpravil pripor Nikoli J.Alešu L. pa hišni pripor, po zaključnih besedah tožilstva in obrabe pa je pred dnevi razglasil še oprostilno sodbo. Z Alešem L. in črnogorskim državljanom Nikolo J. so na zatožni klopi sedeli Janko Č.Zoran G.Sergej M. in Alen M. 

Zaradi pripora bo zahteval odškodnino

"Zadovoljni smo, saj je sodišče ocenilo, da so dokazi nezakoniti in jih izločilo iz sodnega spisa, oprostilno sodbo smo pričakovali. Od obremenilnih dokazov v sodnem spisu ni ostalo nič, nezakonito pa je bilo tudi tajno delovanje in opazovanje," je po razglasitvi sodbe povedala odvetnica Monika Mavsar, ki zagovarja Nikolo J. Ob tem je spomnila, da je bil njen klient v priporu dve leti, zato bosta zahtevala odškodnino. Oprostilno sodbo je pričakoval tudi odvetnik Simon Čehovin, zagovornik Alena M. Dodal je, da je tožilstvo v zaključni besedi kljub izločitvi dokazov vztrajalo pri očitkih iz obtožnice; pričakuje, da bo v nadaljevanju postopka poskušalo doseči, da bi se dokazi vrnili v sodni spis.