Kako na pot?

Boks za prevoz je najprimernejša rešitev, žival se ne sme prosto gibati po vozilu

Andraž Zupančič
30. 5. 2023, 06.10
Deli članek:

Mnogi lastniki domačih živali, tukaj seveda predvsem merimo na pse in mačke, vedo, da potovanje z domačim ljubljenčkom zahteva nekaj priprav in tudi znanja. Predvsem pa skrbi in odgovornosti, da se in lastnik in žival na poti počutita dobro. Pripomočkov in nasvetov danes res ne manjka, a kljub temu mnogi še vedno jemljejo vse skupaj bolj za šalo kot zares.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Žival v avtomobilu je povsem enaka kot človek, zahteva svoje udobje, pri čemer pa ne gre pozabiti na varnost. Že seznam potrebščin, ki jih potrebujete za prijetno pot, je lahko dolg, od ustreznih varnostnih dodatkov do posode za vodo in še marsikaj. Z varnostjo potnikov in živali se namreč ne gre igrati. Če nič drugega, je globa za neupoštevanje določbe o varnem prevozu 40 evrov. Policija sicer opaža, da je vse več lastnikov živali ustrezno seznanjenih in opremljenih ter se zavedajo, kaj se lahko zgodi v primeru nesreče. A drugi spet jemljejo vse skupaj bolj za zabavo, ki pa to ni. Nevenka Lukić Rojšek iz Društva za dobrobit živali AniMa: »Še vedno opažamo, da se preveč voznikov sploh ne zaveda posledic neustreznega prevoza psa ali mačke in da mnogi sploh ne vedo, kako poskrbeti za varen prevoz živali.«

Lahko je kot izstrelek v vozilu

Žival, ki tehta nekaj kilogramov ali več in ni ustrezno zavarovana, ampak se prosto giblje po avtomobilu, ali pa če le leži v prtljažniku, je v primeru trka lahko zelo ogrožena, ogrozi pa lahko tudi potnike. Poznamo vsaj tri načine, kako zavarovati žival. Varnostni pas za psa na primer, ko pes sedi na zadnjem sedežu. »S tem je zavarovan, omogočeno mu je nekaj gibanja, pa tudi ušel vam ne bo, ko odprete vrata vozila,« pravijo pri Mr. Petu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Če je žival nameščena v prtljažniku, je obvezna vsaj pregradna mreža, optimalen pa je transportni boks za psa. »Pes mora v boksu udobno ležati, se obrniti in stati, boks pa vseeno ne sme biti prevelik, saj drugače ne bo dovolj varen v primeru trka. Psa je treba na boks navaditi, preden se odpravimo na pot, to pa včasih lahko traja tudi nekaj tednov,« dodajajo v Mr. Petu. Vsi pripomočki pri transportu živali so odvisni od velikosti živali in prostora v avtomobilu.

Nikoli jih ne puščajte v vozilu same

Tako kot ne smemo v vročem vremenu v vozilu puščati otrok, skrbni lastniki živali ne bodo puščali svojih domačih ljubljenčkov. Za psa na primer je to zelo nevarno, saj težje uravnava telesno toploto. Poskusi so pokazali, da se pri zunanji temperaturi 20 stopinj notranjost v nekaj minutah segreje na 24 stopinj, po eni uri pa doseže temperatura v notranjosti kar 46 stopinj. V najbolj vročih dneh temperatura v avtu naraste tudi na 68 stopinj Celzija, kar je za žival smrtno nevarno. Tudi psu ali mački je v avtomobilu lahko slabo in bruha, zato se je treba večkrat ustaviti, pred potjo pa se lahko lastniki posvetujejo z veterinarjem, ki bo vedel, kakšna sredstva proti slabosti in za pomiritev so najprimernejša za vašo žival, pač odvisno od starosti, pasme in zdravstvenih težav. In na koncu velja, da če greste z živaljo čez mejo, mora tudi ona imeti vse uradne dokumente. Za večino držav Evropske unije zadostujeta evropski potni list z veljavnim cepljenjem proti steklini in mikročip. Na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa lahko natančno preverite, katere dokumente potrebuje žival za potovanje.