Podpis pogodbe

15 litrov vode na sekundo iz Italije: "Vsaka kaplja šteje"

Jan Klokočovnik
25. 5. 2023, 06.21
Deli članek:

Direktor družbe Rižanski vodovod Koper Martin Pregelj in generalni direktor tržaške družbe AcegasApsAmga Roberto Gasparetto sta v Trstu podpisala pogodbo o sodelovanju, ki bo aktivirala spečo povezavo med vodovodoma prek nekdanjega mejnega prehoda Sv. Barbara. "Vsaka kaplja šteje," je ob priložnosti poudaril direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj.

Primorske novice
Podpis pogodbe je velik korak naprej, saj odpira vrata za nadaljnje sodelovanje.

Dogovor med Rižanskim vodovodom in družbo AcegasApsAmga bo zagotovil med šest in 15 dodatnih litrov vode na sekundo za Istro, kar pa skoraj gotovo ne bo dovolj za dolgoročno spoprijemanje s peklenskimi sušami, kakršna je bila lanska. "15 litrov na sekundo se sliši malo, vendar to ni tako malo. To je polovica zmogljivosti vodovoda v Ilirski Bistrici oziroma četrtina Kraškega vodovoda," je bil med podpisom pogodbe o sodelovanju med Rižanskim vodovodom in tržaško družbo AcegasApsAmga optimističen direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj. Po njegovih besedah je 15 litrov približno toliko, kot so jih ob lanski suši zagotovili prek dovoza s cisternami, ki je bila največja logistična akcija dovoza vode v zgodovini samostojne Slovenije. Oživitev speče vodovodne povezave med Elerji in Korošci (nekdanji mejni prehod Sv. Barbara) je sicer eden od obljubljenih kratkoročnih ukrepov za zagotovitev pitne vode v Istri.

Zaživela naj bi še obsežnejša povezava

Kot je še povedal Pregelj, je podpis pogodbe med Rižanskim vodovodom in tržaško družbo AcegasApsAmga, ki je potekal na sedežu italijanske družbe v Trstu, velik korak naprej, saj odpira vrata za nadaljnje sodelovanje. V prihodnje naj bi tako zaživela še obsežnejša vodovodna povezava, ki bi lahko prek mejnega prehoda Škofije odjemalcem na obeh straneh meje zagotovila med 100 in 200 litrov vode na sekundo. A zdaj še ni povsem jasno, kdaj in kako naj bi ta projekt zaživel, saj je treba premagati še veliko administrativnih ovir. "Gre za meddržavni projekt, ki bi se lahko delno financiral tudi v okviru čezmejnih projektov Interreg. Tako italijanska kot slovenska stran iščeta dodatne finančne vire za investicijo," je še povedal Pregelj.

Treba se je pripraviti na podnebne spremembe

Na vprašanje, ali imajo vode dovolj tudi za slovenske potrebe, direktor družbe AcegasApsAmga Roberto Gasparetto: "Vode je dovolj. V vsakem primeru pa je povezava med obema vodovodoma dvosmerna. Lanski požar na Krasu je namreč v Trstu ogrozil oskrbo s pitno vodo. V času podnebnih sprememb se moramo pripraviti na ekstremne dogodke."

Župan občine Trst Roberto Dipiazza pa je ob priložnosti povedal, da se je o ponovni vzpostavitvi vodovodne povezave med Italijo in Slovenijo začel dogovarjati že leta 1996, ko je bil župan Milj, s takratnim koprskim županom Dinom Pucerjem. "Mislim, da smo zelo dobro začeli, imamo odlične zaloge, vendar na žalost tako v Italiji kot v Sloveniji za premike na nekaterih področjih potrebujemo več kot 20 let," je ugotavljal. Za zdaj je Istra dobro preskrbljena z vodo, saj je bila narava letos radodarna z njo. V prvih petih mesecih leta je padlo bistveno več dežja kot lani, a je težava v tem, da ta voda odteka, ker ni zadrževalnika, je še povedal direktor Rižanskega vodovoda Koper. "Upajmo, da padavine zdaj ne bodo ponehale, saj sveže pošiljke potrebujemo tedensko, če že ne vsaj mesečno," je poudaril Pregelj.