Krvava Slovenija

Sojenje zobarju Ivanu zaradi poskusa umora bivše dobiva epilog

J.V.
24. 5. 2023, 19.11
Deli članek:

Na celjskem okrožnem sodišču počasi dobiva epilog sojenje 38-letnemu Ivanu Rajeviću, ki je obtožen poskusa umora nekdanje partnerice Suzane Mihajlovski januarja lani.

STA
Obtoženi Ivan Rajević na celjskem okrožnem sodišču.

Zobozdravnik Ivan Rajević je obtožen poskusa umora nekdanje partnerice Suzane Mihajlovski; 7. januarja lani v zgodnjih jutranjih urah jo je pričakal na stopnišču večstanovanjske stavbe ob Savinji v Celju in jo zabodel z 12-centimetrskim nožem. Po napadu je zbežal s kraja zločina, a so ga policisti še isti dan izsledili v eni od celjskih kavarn.

»Če ne bi bilo takojšnje zdravniške obravnave, na kraju dogodka kot nato v bolnišnici, bi lahko bilo njeno življenje tudi ogroženo,« je konec aprila pričal kirurg Slaviša Mihaljević, ki je opravil skoraj triurni operacijski poseg; oškodovanko je namreč obtoženi zabodel v spodnji del prsnega koša ter ji prebodel jetra in desno ledvico. Včerajšnja obravnava se je nadaljevala z branjem listinske dokumentacije, nadaljevanje sojenja pa je predvideno v petek, ko bi lahko bile na sporedu tudi že končne besede, še prej pa zagovor obtoženca, ki ga je obljubil na koncu postopka.

Iz pripora piše sodnici

Sodnici Leonidi Jager je Rajević sicer iz pripora poslal več pisem, v katerih priznava, da je bivšo zabodel, ne pa tudi, da jo je hotel umoriti, kot navaja obtožnica. Tudi oškodovanka je med zaslišanjem decembra lani zatrdila, da je ni hotel umoriti, čeprav jo je zabodel tako silovito, da se je zlomila konica noža. Pojasnila je, da je bil Rajević obseden z njo, medtem ko mu je večkrat povedala, da sta lahko le še prijatelja, ne več partnerja. Razkrila je tudi, da sta občasno oba jemala mamila.

Svet doživlja izrazito črno-belo

Izvedenka psihiatrične stroke Karin Sernec je pri obtožencu sicer zaznala odvisnost od kokaina, jemal naj bi ga v velikih količinah. Prav tako je pri njem zaznala mešano osebnostno motnjo s primesmi narcistične in disocialne. »Svet doživlja izrazito črno-belo,« je poudarila. Pa tudi, da je bilo njegovo samoobvladovanje v času kritičnega dogodka zmanjšano, a ne bistveno. Kakorkoli. Za umor je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora, tudi če je ostalo »samo« pri poskusu.

Pred leti priznal poskus uboja

Rajević se je sicer pred leti s podpisom sporazuma o priznanju krivde s tožilstvom pogodil za štiriletno zaporno kazen zaradi poskusa uboja, ki ga je zagrešil 6. marca 2017, ko se je v navalu besa in stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, ker je bil pod vplivom zdravil in prepovedanih drog, spravil nad svojo ženo, s katero sta bila takrat v ločitvenem postopku. Med prestajanjem zaporne kazni pa naj bi se zaljubil v žrtev oziroma oškodovanko v tem postopku, Suzano Mihajlovski.