Srčna klinika na UKC

Kirurg Weiss hotel sebi prilagojen srčni center in zapustil UKC

A.Z.
24. 5. 2023, 12.50
Posodobljeno: 24. 5. 2023, 13.18
Deli članek:

Strokovni direktor UKC Gregor Norčič je po odpovedi otroškega srčnega strokovnjaka Mihe Weissa zelo kritičen do svojega nekdanjega sodelavca. Z Weissovim odhodom pa se dejavnost centra ne bo ustavila. Za Weissa že iščejo zamenjavo.

DZ
Miha Weiss kot razlog za svoj odhod z otroške kardiologije navedel slabe medosebne odnose

Delovanje takega srčnega centra je kompleksna zadeva, saj zahteva sodelovanje zdravnikov različnih profilov. Nekaj časa je bil ta center bolj kot ne le lupina brez prave vsebine. V zadnjem času so imeli dvanajst sestankov z enajstimi zdravniki, a vseeno odnosi in kompetence znotraj centra niso bili povsem dorečeni. "Hoteli smo zaposliti 17 strokovnjakov, od zdravnikov do anesteziologov, a žal določenih stvari nismo mogli storiti hitreje kot smo jih," je povedal strokovni direktor UKC Gregor Norčič.

Za Miho Weissa pa so bile te spremembe prepočasne, a center tudi po njegovem odhodu deluje naprej normalno. Proces vzpostavitve celotnega delovanja centra pa teče naprej. Norčič je dodal, da mu Miha Weiss ni ponujal nobene alternative, da bi bilo delovanje še boljše. "Menil sem, da naj pravila igre postavljajo vsi udeleženi, tukaj je sodelovalo veliko zdravnikov različnih oddelkov. A od vseh udeleženih je ravno vodja centra prispeval najmanj predlogov." Vse so želeli dokončati do junija, zdaj pa jih je, kot pravi Norčič, tik pred koncem eden od členov v tej verigi zapustil.

Generalni direktor UKC Marko Jug pa je dodal: "Delovanje centra smo skušali prilagoditi okusu in zahtevam Mihe Weissa, na kocko postavili celotno delovanje. Vseeno smo mu želeli ugoditi, zato sem toliko bolj razočaran, ker odhaja. V medicini včasih ni dobro preveč hiteti." Človek mora po njegovo narediti kdaj tudi korak nazaj in ne misliti samo na svoje interese in se posvetiti veliko večji sliki. 

Na UKC pravijo, da so imeli dva srčna kirurga. Strokovnjak pediatrične kardiokirurgije iz Beograda Igor Šehić ostaja del centra in je v zadnjem času, ko je Miha Weiss manjkal, držal delovanje centra pokonci.

Se pa v UKC pogovarjajo z Janezom Vodiškarjem, ki trenutno deluje v Nemčiji, ki se je, kot pravi Jug, odzval in je pripravljen sodelovati. "In to kljub temu, da je bila država Slovenija do njega v preteklosti zelo mačehovska. Operacije v tujini ne bodo večna rešitev, zanesti se moramo nase in na lastno znanje," dodaja Jug.

Janez Vodiškar je nekoč že bil v UKC, a je moral takrat zaradi različnih vzrokov Slovenijo zapustiti. "Zelo si želimo, da bi Janez Vodiškar prišel k nam za stalno, a za začetek bomo z njim sodelovali tako, da bi občasno prihajal v Slovenijo. Vsekakor pa si želimo slišati tudi njegove ocene in pripombe pri delovanju centra, saj si je v tujini nabral ogromno izkušenj v delovanju različno velikih srčnih centrov, tudi tako velikim kot je naš, ki bo premogel dva srčna otroška kirurga." In dodal, da morajo natančno opredeliti vse podrobnosti sodelovanja, da se ne bi spet zgodilo, da bi mu "čez nekaj mesecev zaradi nekih politik spet obrnili hrbet".  

Po njegovo pa se bo morala tudi družba kot celota, če pričakuje določene storitve na tako visokem nivoju, končno opredeliti in začeti ceniti ljudi, ki tukaj delajo. To je težko delo, drugje zdravnik za manj naporno delo zagotovo dobi več denarja. "A delati v takem srčnem centru in pomagati otrokom je tudi vprašanje časti," še dodaja Jug.   

Z Vodiškarjem bi tako center imel dva vrhunska kirurga, kar je prvi cilj tega centra. Je pa za Marka Juga ta izkušnja prinesla tudi nekaj novih spoznanj. Predvsem da delovanje tako pomembnega centra ne bi smeli vezati le na enega ali dva človeka.