Višje pokojnine in dodatek

Golob s 100 milijoni evrov kupil srca upokojencev

Žiga Kariž
24. 5. 2023, 11.34
Posodobljeno: 24. 5. 2023, 16.34
Deli članek:

Predsednik vlade Robert Golob napovedal ukrepe in požel aplavz upokojencev.

Marko Vavpotič / M24
Robert Golob

Predsednik vlade Robert Golob je v pozdravnem govoru ob odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ki jih organizira Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), upokojencem predstavil štiri ukrepe, ki jih je vlada sprejela včeraj.

Vlada bo, po besedah Goloba, upokojencem namenila dodatnih 100 milijonov evrov. Namenili jih bodo za izredno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka in dvig minimalne pokojnine na 700 evrov. Uskladitev bo izvedena 1. novembra. Dodatno bodo upokojenci prejeli tudi božični dodatek, ki naj bi v bodoče postal redni prihodek in bo izplačan vsako leto. Obračunan bo na način, kot je letni dodatek, ki bo izplačan v juniju, znesek pa bo nižji, po Golobovih besedah bo znašal 40 odstotkov letnega dodatka. "Izplačan bo še v času božiča, da boste lahko še toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju. Kar je tudi bistvo življenja," je zbranim dejal premier Golob.

Predsednik vlade je napovedal tudi, da bodo vsem, ki bodo zaradi invalidnosti zaposleni za manj kot polovični delovni čas, v delovno dobo za upokojitev šteli kot da delajo polni delovni čas. Omenjeni ukrep bo veljal za vse invalidsko upokojene po 1. januarju, za tiste, ki imajo zmanjšan delovni čas že zdaj pa rešitve še iščejo. Ukrep bo po Golobovih besedah zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov.

Vpeljuje se tudi institut zagotovljene vdovske pokojnine za vse vdove ali vdovce, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, ki bo znašala toliko kot zagotovljena starostna pokojnina, so po poročanju STA naknadno pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve. "S tem ukrepom želi vlada zmanjšati tveganje socialne izključenosti za te skupine prebivalstva, ki spada med ranljivejšo. Sprememba bo stopila v veljavo s 1. januarjem 2024," so napovedali na ministrstvu. Torej bodo, glede na prvi ukrep, vse vdove in vdovci prejemali najmanj 700 evrov. Ukrep bo po Golobovih besedah zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov.