Smrtonosna bakterija

Zaradi kapljic za oči še ena smrtna žrtev v ZDA

A.Z.
24. 5. 2023, 10.22
Posodobljeno: 24. 5. 2023, 10.27
Deli članek:

Kapljice za oči so v terjale še četrto žrtev, štirinajst uporabnikov pa je oslepelo. Ženska, ki je oslepela na eno oko, že toži proizvajalca

Dreamstime
kapljice za oči

Za vse štiri umrle in ostale, ki so imeli težave z očmi, je kriva bakterija Pseudomonas aeruginosa, ki je odporna na vse sedaj znana zdravila. Ameriški center za nadzor in preventivo bolezni je sporočil, da so omenjeno bakterijo našli v kapljicah za oči. Po do sedaj znanih podatkih je omenjeni center našel 81 oseb v osemnajstih zveznih državah s težavami z očmi, povezanih z bakterijo Pseudomonas aeruginosa.

Takoj, ko so se začeli pojavljati primeri težav, je proizvajalec iz prodaje umaknil kapljice EzriCare, ki so bile na voljo brez recepta, kapljice pa ne vsebujejo konzervansov.

Dreamstime
Kapljice so lahko tudi nevarne.

Prva tožba je že vložena

Ženski s Floride so morali zdravniki zaradi izredno hudega vnetja očesa le-tega odstraniti, ženska pa zdaj toži proizvajalca kapljic. Njena odvetnica je za medije povedala, da se je ženska okužila z bakterijo, ker v kapljicah ni bilo nobenih konzervansov. Sicer je center za nadzor bolezni še sporočil, da so podobne okužbe opazili tudi pri uporabnikih deset drugih vrst umetnih solz, a da jih je bilo daleč največ med uporabniki kapljic EzriCare. Zato so iz prodaje zdaj umaknil še izdelke nekaterih drugih proizvajalcev, ki ponujajo umetne solze brez konzervansov.

Bakterija je odporna na antibiotike

Zboleli so se pritoževali nad bolečinami v očeh, pojavili so se jim izcedki, imeli so zamegljen vid. Pseudomonas aeruginosa je namreč zelo agresivna bakterija, ki se nahaja povsod okoli nas, v vodi, tleh pa tudi človeških izločkih. Strokovnjaki opozarjajo da je bakterija lahko prišla v kapljice za oči med samim rokovanjem s stekleničko umetnih kapljic, je pa ta bakterija odporna na večino znanih antibiotikov.