Razočarani in ogorčeni Koprčani

Cene parkiranja v Kopru so se ponekod celo podvojile

Jan Klokočovnik
21. 5. 2023, 07.20
Deli članek:

Koprčanke in Koprčani so zgroženi nad višjimi cenami parkiranja, ki so po mnenju mnogih pretirane, če že ne oderuške.

Primorske novice
Med vprašanimi uporabniki koprskih parkirišč so tudi taki, ki podražitev podpirajo

Od 8. maja so na koprskih parkiriščih, ki jih upravlja Marjetica, bistveno zaostrili režime in podražili parkirnine. Za parkiranje na Ukmarjevem trgu je po novem treba odšteti 2,50 evra na uro. V Žusterni, na Severni obvoznici 3 in 4, na Trgu Brolo in Vergerijevem trgu je treba odšteti dva evra na uro (doslej en evro). Prva ura parkiranja za zapornicami na tržnici in v Parkirni hiši Belveder ostaja brezplačna, za vsako nadaljnjo uro pa je treba po novem odšteti 1,5 evra (doslej en evro). Na parkiriščih Za banko in Zeleni park bodo morali vozniki za prvo uro parkiranja plačati evro, za vsako naslednjo pa dva evra. Tudi druga parkirišča so se bodisi podražila bodisi podaljšala ure plačljivega obratovanja. Odpravili smo se na nekatera koprska parkirišča, kjer smo naključne mimoidoče povprašali, ali je bila podražitev parkirnin po njihovem mnenju upravičena.

Ostri odzivi

To je oderuštvo,” se na naše poizvedovanje odzove Koprčan Miloš Koradin, ki je prepričan, da višje cene parkiranja, ki so začele veljati s poletnim parkirnim režimom, niso pravične niti do socialno ogroženih niti do upokojencev z nizkimi pokojninami.“Mislim, da to res ni pošteno, saj že vseskozi plačujemo za vsak prosti kotiček. Drži, da smo glede uporabe avtomobilov nekoliko razvajeni, vendar nas v to sili tudi hiter življenjski slog in vsakodnevni opravki,” še doda.

Primorske novice
Miloš Koradin

Podražitve bodo najbolj občutili socialno šibki

Kako naj si tako ceno parkiranja privoščimo navadni smrtniki, ki imamo nekaj sto evrov plače ali pokojnine?” se je vprašal Jože s Škofij. “Zelo sem se začudil, ko sem prvič slišal o podražitvah, to je slabo za naš kraj. Ljudje se bodo začeli izogibati Kopru in goljufati na sto in en način. Parkirali bodo v nakupovalnih centrih, kot sta Tuš Planet in Interspar, saj so tam prve tri ure brezplačne,” je prepričan Škofjot.

Primorske novice
Jože s Škofij

Odzivi in negodovanja uporabnikov koprskih parkirišč se sicer kar stopnjujejo. “Ni mi všeč, seveda ne. Se bom pa zaradi tega verjetno nekoliko več vozila z avtobusom, tako da je v vsakem slabem tudi nekaj dobrega,” je sklenila Metka Šušec.

Primorske novice
Metka Šušec

Nikakor se ne strinjam s podražitvijo, lepo vas prosim. Najprej bi morali zagotoviti okolju prijazne električne avtobuse, nato pa bi lahko govorili o podražitvah,” je glasna Anamarija Marčan. Podobno meni tudi Tomaž iz Pobegov. “Če hočeš, da bi ljudje uporabljali trajnostne oblike prevoza, jim moraš te oblike mobilnosti tudi zagotoviti. Najlažje je povišati parkirnino in nato stati križem rok ter pričakovati, da bodo ljudje množično začeli uporabljati javni prevoz. Tudi moje dekle bi se v službo ali po opravke vozilo z avtobusom, a kaj ko se ta v Pobege in bližnje Čežarje pripelje le nekajkrat na dan, med vikendom pa ga ni,” se pritoži.

Cene bi lahko prilagodili študentom in upokojencem

Še najbolj oster pa je bil starejši Koprčan Robert. “Želel bi vedeti, ali je župan pristal na podražitev zato, ker se strinja s tem, da je treba v mestu zmanjšati promet, ali pa zato, ker nanj pritiskajo zaposleni v občini, razni direktorji in tako dalje, ki jim je treba povišati plače. Seveda se te povišice na koncu financirajo skoraj vedno iz žepov občank in občanov,” pove. “Zagotovo se bomo podražitev spominjali na prihodnjih občinskih volitvah,” doda v še ostrejšem tonu.

Med vprašanimi uporabniki koprskih parkirišč so tudi taki, ki podražitev podpirajo. “Parkirišča so po mojem še vedno prepoceni. Ljudje uporabljajo vozila tudi za najmanjše opravke, to je šlo čez mejo dobrega okusa,” nam pove občan, ki pa noče biti imenovan. “Po eni strani se mi zdi prav, da so povišali cene, po drugi pa bi lahko bile cene prilagojene za študente in upokojence,” pa je prepričana študentka Maja.