Strah pred koso

Če na sprehodu opazite narobe obrnjen koš za perilo, se ga nikar ne dotikajte!

M. T. V.
20. 5. 2023, 19.25
Deli članek:

Po družbenih omrežjih je zaokrožilo opozorilo in pojasnilo, kaj se skriva pod košarami: prostovoljci pod njih ujamejo mladiče divjih živali, da jih ne bi pokosili.

Facebook
Takšne košarice se nikar ne dotikajte.

Verjetno tega marsikdo ne ve, zato je na mestu opozorilo, ki je v teh dneh zaokrožilo po družbenih omrežjih. Če na sprehodu v naravi – na travniku, ob robu gozda ali na podeželski poti – opazite narobe obrnjen koš za perilo, se ga ne dotikajte, predvsem pa ga ne dvigujte! Pod košarico je namreč ujet mladič ali druga divja žival, ki so jo prostovoljci, kmetje ali lovci rešili, preden se kmet spravi h košnji trave. Žival pokrivjejo s košaro in mesto dobro označijo, da jo tako zavarujejo pred kosilnicami, po opravljeni košnji pa jih takoj spet izpustijo na prosto, da se lahko vrnejo nazaj v divjino k svojim materam.
A če jih neuki sprehajalci izpustijo prehitro, torej še preden kmetje do konca pokosijo travnik, se kaj hitro lahko zgodi, da žival steče nazaj v visoko travo in kosilnici nasproti. In to se za živalico ponavadi slabo konča. Zato še enkrat: če opazite takšne košare v bližini travnika, jih nikar ne dvigujte.