Razkrita identiteta

Strašljiv ptič, ki se je klatil po Postojni, je Korošec Gemini

J.V.
19. 5. 2023, 19.40
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 20.30
Deli članek:

Pred dnevi smo poročali o ptiču naravnost strašljivega videza, ki se je potikal po Postojni in vedril na okenskih policah tamkajšnjih prebivalk in prebivalcev, tudi naših bralcev. Zdaj je znana njegova identiteta!

Alen U.
Eden od naših bralcev je bil deležen nenapovedanega obiska.

Na okenskih policah prebivalk in prebivalcev Postojne je vedril severni plešasti ibis oziroma klavžar po imenu Gemini. Rojen je bil na avstrijskem Koroškem, danes živi v Toskani, a redno obiskuje Slovenijo kot tudi Hrvaško, tako kot njegov kolega Louis, poroča Kleine Zeitung.

Gre za ptico selivko, ki je v srednji Evropi izumrla v 17. stoletju, saj so jih plemiči lovili tako za zabavo kot prehrano. "Severni plešasti ibis je bil zagotovo zelo okusna žival, ki jo je bilo lahko ujeti. Malo pred njegovim izumrtjem ga je imel v Alpah pravico loviti le salzburški nadškof," za omenjeni časopis pojasnjuje Emanuel Liechtenstein iz živalskega vrta v Rožeku. 

Alen U.
Gemini ni opremljen s čipom, samo identifikacijskim obročkom, po katerem je bil prepoznan.

"Rojen je bil na Koroškem, pred petimi leti se je izlegel našem živalskem vrtu, ime mu je Gemini," pojasnjuje Liechenstein in dodaja, da Gemini danes živi v Italiji, njegovo prezimovališče je Toskana, poleti pa se zadržuje predvsem v okolici Vidma, a redno obiskuje Slovenijo kot tudi Hrvaško, "tako kot njegov dve leti in pol mlajši kolega Louis".

Alen U.
Eden od naših bralcev je bil deležen nenapovedanega obiska.

Oba izhajata iz programa ponovne naselitve klavžarjev po Srednji Evropi, ki ga izvajajo tudi v živalskem vrtu v Rožeku. "Devetindevetdeset odstotkov, ki jih zdaj prosto živi v Evropi, izhaja iz našega projekta v Rožeku, kjer smo v divjino izpustili 150 primerkov. Večina jih je opremljena s čipom, Gemini ni, zato smo še posebej veseli, če ga kje opazijo in dokumentirajo," pravi Liechenstein, ki je Geminija prepoznal po identifikacijskem obročku. Edina prostoživeča kolonija kakih 600 primerkov teh živali se danes nahaja v Maroku ob atlantskem oceanu.