Vključiti diasporo

Kasparov čez pet let vidi Rusijo z okrnjenim ozemljem

R.T.
19. 5. 2023, 19.56
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 19.57
Deli članek:

Gari Kasparov je bil nesporni šahovski veljak, v politiki pa je bil manj uspešen opozicijski politik.

Profimedia
Že od Jelcinovih časov prozahodno usmerjeni Gari Kasparov.

Kljub temu si oglejmo, kakšen je njegov pogled na srednjeročni razvoj Rusije. Za začetek ponovimo, da si Kasparov že dve desetletji kot opozicijski politik aktivist želi spodnesti ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga je leta 2015 v svoji knjigi primerjal z Adolfom Hitlerjem.

Kasparov je, kot je rekel, »kar precej prepričan, da bo Rusija v naslednjih petih letih manjša.« Po njegovem gre za proces razpadanja Sovjetske zveze oziroma »ruskega cesarstva«. Danes avtonomne republike v okviru Ruske federacije (Čečenija, Dagestan, Tatarstan) se bodo »zelo verjetno« odcepile. Zahod bi moral Ukrajini dati toliko orožja, kolikor ga potrebuje za zmago nad Rusijo, meni nekdanji šahovski velemojster, saj bi le to prineslo konec Putinovega režima.

Kaj pa po padcu Putina? Če bi se to zgodilo dovolj hitro, bi se lahko izvedle reforme sistema, z novo elito, diasporo, si zamišlja Kasparov. Rusija bi lahko postala parlamentarna republika ali bolj ohlapna federacija. Meni, da bi Zahod moral odigrati podporno vlogo pri izgradnji nove Rusije, vendar ne bi smeli naredit takšnih napak, kot so jih po padcu Sadama Huseina v Iraku, ko je praktično razpadla država. Iz politike bi morali izključiti le tiste, ki so neposredno sodelovali s Putinom, ostalih 90 odstotkov pa bi morali vključiti v delovanje nove države, pri tem pa bi bilo 10 odstotkov prostora za trenutno izključene, kot je on ali politično obsojena, nekdanji tajkun Mihail Hodorkovski in eden vodilni opozicijskih likov Aleksej Navalni.