Soboška porodnišnica

"Biti pri porodu kot babica je prav poseben privilegij"

Majda Horvat
12. 5. 2023, 20.30
Deli članek:

Število porodov v murskosoboški porodnišnici raste, dobro obiskan dan odprtih vrat pa dokazuje, da si ljudje želimo osebnih stikov.

Osebni arhiv
Babice soboške porodnišnice bile deležne pozornosti. Foto Osebni arhiv

Ob mednarodnem dnevu babic, ki ga zaznamujemo 5. maja, so na ginekološko-porodniškem oddelku soboške bolnišnice pripravili dan odprtih vrat. Zaposleni so poskrbeli za vsebinsko bogat program, s katerim so privabili številne bodoče starše. »Omogočili smo jim posvet z babico in porodničarjem anesteziologom glede lajšanja porodnih bolečin ter fizioterapevtom o pomenu vaj za krepitev mišic medeničnega dna, ogledali so si lahko porodno sobo in oddelek, brezplačno opravili tudi 3D-ultrazvok. Mislim, da smo se s tem še bolj približali nosečnicam in tudi njihovim partnerjem. Opažamo namreč, da večino nosečnic spremljajo partnerji, kar nas zelo veseli,« je povedala Karolina Kovač, vodja babic v porodnem bloku.

Dober obisk ob dnevu odprtih vrat po njenih besedah kaže, da smo ljudje socialna bitja in da tudi v sodobnem času, ko se vse več stvari ureja prek spleta, potrebujemo osebne stike. »Ko enkrat nekoga spoznaš, je veliko lažje navezati stik z njim v intimnih trenutkih, kot je porod. Biti pri porodu kot babica pa je prav poseben privilegij. Vsako rojstvo je novo presenečenje in je tudi najbolj čustven trenutek za starše,« še pove sobesednica.

jure kljajič
Po mnenju obiskovalk je dan odprtih vrat dober način za to, da se zmanjša negotovost pred porodom. Foto Jure Kljajić

Ob upadu števila porodov na splošno je soboška porodnišnica med tremi v državi od skupno štirinajstih, kjer se njihovo število rahlo povečuje. Doslej so jih imeli že deset več kot v enakem obdobju lani. Po besedah Kovačeve ti podatki kažejo, da ženske izbirajo soboško porodnišnico za kraj rojstva svojega otroka.

Odgovorili na vsa vprašanja

»Nekatere nosečnice se podrobno pripravljajo na porod celo s porodnim načrtom, druge pa se prepustimo toku v želji, da bo čim hitreje minilo in da bo vse v redu,« je dejala Urška Žilavec, ki pričakuje rojstvo drugega otroka. Dan odprtih vrat se ji zdi zelo dober način za to, da se zmanjša negotovost pred porodom, kar je še posebej pomembno za partnerje. Z ogledom prostorov namreč dobijo občutek, kako in kje bo potekal porod. »Zelo lepo je, da so pripravili tak dogodek. Prvega otroka sem rodila drugod, zato me je zanimalo, kakšne so tukaj možnosti. Razložili so nam vse, od lajšanja bolečin do poteka poroda, o pomoči pri dojenju in previjanju dojenčka. Mislim, da so odgovorili na vsa naša vprašanja. Res so se potrudili in si za vsako od nas vzeli čas, tudi ob izvedbi ultrazvoka,« je rekla Klavdija Sever.

Bobo
»Vsako rojstvo je novo presenečenje in je tudi najbolj čustven trenutek za starše,« pravi Karolina Kovač.

Bodoči starši so informacije o porodu v velikem številu iskali tudi pri višji fizioterapevtki Metki Vlaj. »To je za nas izjemnega pomena, kajti pomoč in razumevanje partnerja sta zagotovilo, da bo v poporodnem obdobju čim manj težav,« je poudarila. Vodila je tudi vaje za trening mišic medeničnega dna, ki so jih v velikem številu izvajali zbrani v avli. Te so pomembne tako za pripravo na porod, kasneje pa tudi za ohranjanje spolnega življenja in kot preventiva pred nehotenim uhajanjem urina, kar je še vedno tabu tema, je opozorila Vlajeva.