Izumučen in podhlajen - Srečko

FOTO: Mlad bik med nočnim sprehodom padel v tolmun, reševalci so ga zjutraj rešili

R.T.
12. 5. 2023, 18.24
Posodobljeno: 12. 5. 2023, 20.30
Deli članek:

V naselju Davča se je mlad bik ponoči stepel z drugim bikom, nato razjarjen podrl ogrado in odšel na potep.

GRZS
Bikec je obtičal v ledeno hladnem tolmunu, iz katerega se sam ni uspel rešiti.

Prigodo mladega bika iz razloženega naselja samotnih kmetij v občini Železniki so opisali Gorski reševalci. Med potepom mu je zdrsnilo v strmo grapo in čofnil je v tolmun, od koder se ni mogel rešiti. Lastnik ga je zjutraj našel in poklical na pomoč. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so se nemudoma odzvali na pomoč. 

Bik je bil že izmučen in podhlajen, saj se je več ur trudil, da bi splezal iz globeli. Gorski reševalci so ga s pomočjo vrvne tehnike, dvignili na suho in preprečili še hujšo podhladitev in ga s tem ohranili pri življenju. "To sicer ni bila najlažja naloga, saj mladi bikec, po lastnikovih besedah, tehta več kot 400 kilogramov," so zapisali na Facebooku. 

Medtem je priletel helikopter Slovenske vojske, ki je bil tokrat opremljen s posebno oprtjo za reševanje velikih živali. Gorski reševalci so biku namestili oprt in ga pripravili na dvig s helikopterjem. Posadka helikopterja je bika počasi in previdno dvignila iz grape na bližnjo pot, od koder ga je lastnik s traktorjem odpeljal na varno v domači hlev. "Bikca, ki bo verjetno potreboval kak dan ali dva da si opomore, so vsi udeleženci današnjega reševanja poimenovali ''Srečko'', saj je imel kar veliko srečo, da se je njegov potep tako srečno končal," se srečen konec dogodivščine opisali gorski reševalci.