Kakšna so pravila?

Psom (ne)prijazni prevozniki: Na vlaku so lahko, na avtobusu ne

Tatjana Cvirn
12. 5. 2023, 06.13
Deli članek:

Pred časom smo gledali posnetke psov, ki so sodelovali v reševalnih akcijah popotresu v Turčiji. Njihova vloga pod vodstvom vodnikov je bila neprecenljiva inzato je bilo logično, da je bilo zanje poskrbljeno kar najbolje tudi medprevozom. Na letalu jih niso ločili od vodnikov in so lahko sedeli v potniški kabini.

Profimedia
Na vlakih Slovenskih železnic se lahko vozijo tako manjši kot večji psi.

Tudi marsikje v tujini je dovoljena vožnja psov na avtobusih, vlakih in vmestnem prometu, v sosednjih državah je psa mogoče srečati celo medsprehodom po nakupovalnih središčih. Pri nas so na tem področju še številne omejitve in nič ne kaže na spremembe.

Bralka je napisala, da se je nedavno brez težav s psom pripeljala z vlakom iz Ljubljane do Celja. Tudi po Ljubljani pri vožnji z mestnim avtobusom ni bilo ovir. Zapletlo se je, ko je hotela z avtobusom Nomaga iz Celja do Velenja. Voznik naj bi ji rekel, da pes ne more na avtobus niti z nagobčnikom, češ da je prevelik (ima približno 20 kg). Sicer je po njenih besedah miren, prijazen in ubogljiv, s seboj je imela tudi vse dokumente o cepljenju. Zakaj takšna omejitev in ali razmišljajo ospremembi, smo vprašali v družbi Nomago, ki je eden največjih prevoznikov v državi in izvaja avtobuse prevoze tudi v regiji in lokalne prevoze s Celebusom.

Večji pes ne sme na avtobus

V Nomagu se sklicujejo na splošna pravila javnega prevoza, ki so objavljena na spletni strani podjetja, in tudi vozniki avtobusov imajo navodila, pod kakšnimi pogoji lahko prevažajo živali. Vožnja s psi je omejena le na manjše živali, ki se lahko peljejo brezplačno, a morajo biti v posebnih potovalnih torbah. Večji psi na povodcih torej ne morejo na njihove avtobuse in kot kaže, niti ne razmišljajo o spremembi. Kot pravijo v družbi, gre za ukrepe, ki so v prvi vrsti namenjeni zagotavljanju varnosti v prometu, pri čemer lastnik za prevoz svojega psa prevzema vso odgovornost. V Nomagovih avtobusih se lahko prevažajo policijski psi in psi gorske reševalne službe, ki morajo biti v spremstvu vodnika, na vrvici in z nagobčnikom, prevažajo se lahko psi vodniki za slepe in drugi psi pomočniki invalidov, ki za vstop na avtobus ne potrebujejo nagobčnika. Prevoz teh psov je brezplačen. Če je vozilo prezasedeno, se zaradi zagotavljanja varnosti udeležencev v prometu psi ne smejo prevažati, pravijo v Nomagu, kjer dodajajo, da veljajo podobna pravila tako za medkrajevne prevoze kot tudi v primeru mestnega potniškega prometa v Celju.

Nomago
Večji pes se lahko pelje z vlakom, a mora imeti nagobčnik in biti na vrvici, medtem ko na avtobusih Nomaga to ni dovolj.

V Ljubljani in na vlaku drugače

Očitno prevozna podjetja samostojno odločajo o tem, kako bodo uredila to problematiko, ki zakonsko ni opredeljena. V Ljubljanskem potniškem prometu tako velja, da je prevoz psov (razen službenih, psov vodnikov in psov pomočnikov) dovoljen zunaj prometnih konic in pod pogojem, da je pes čist, zdrav, na vrvici, da ima nagobčnik ter dokazilo o cepljenju proti steklini. Prometne konice med delavnikom so od 6.30 do 9.30 in od 13. do 17. ure. Psi vodniki in psi pomočniki so pri prevozu v mestnem prometu lahko brez nagobčnika v skladu z Zakonom o zaščiti živali. Na vlakih Slovenskih železnic se lahko vozijo tako manjši kot večji psi. Prvi imajo brezplačen prevoz, če so zaprti v kletke ali košare in je te mogoče namestiti kot osebno prtljago. Majhne pse lahko lastniki tudi držijo v naročju. Večji psi morajo imeti nagobčnik, biti na vrvici ter ležati na tleh, tako da ne ovirajo drugih potnikov. Zanje je treba v notranjem prometu plačati polovično ceno vozovnice za drugi razred potniškega vlaka, v mednarodnem prometu pa polovično ceno vozovnice po mednarodni potniški tarifi. Prevoz večjih psov (nad 30 cm) zaradi omejenega prostora ni dovoljen z nagibnimi vlaki ICS. Izjema so le spremljevalci slepih in invalidnih oseb. Pri tem morajo biti potniki s psom uvidevni do drugih na vlaku, saj vsi niso ljubitelji živali. Ob vstopu v vagon morajo sopotniki soglašati s prisotnostjo večjega psa. Če temu nasprotujejo, naj bi sprevodnik poskrbel za ustrezno namestitev takšnega para.