Mu je vseeno za zdravje ljudi?

Pirc Musar Jankoviću: "Pozivam vas, da začasno prekinete gradnjo kanala C0"

P.K.
11. 5. 2023, 10.32
Posodobljeno: 11. 5. 2023, 10.50
Deli članek:

Predsednica države v zvezi z gradnjo kanala C0 županu Mestne občine Ljubljana Zoranu Jankoviću sporoča, da obžaluje, da ni bilo zelo potrebne javne razprave o projektu. Poleg tega ga poziva naj konča postopek pridobitev presoje vplivov na okolje, do takrat pa gradnjo kanala prekine.

STA
Ljubljanski župan Zoran Janković in ekipa na gradbišču kanala C0.

Postopek pridobivanja gradbenih dovoljenj za kanal C0 je bil po besedah Nataše Pirc Musar razdrobljen na šest faz, pri čemer so bili posegi v prostor sčasoma celo ocenjeni kot zahtevni, vendar vnovič presoja vplivov na okolje ni bila potrebna oziroma zahtevana.

»Zavedam se, da presoja vplivov na okolje za omenjeni projekt izgradnje kanala C0 formalno pravno na podlagi do tedaj izdanih sklepov ARSO ni bila zahtevana, ti pa so temeljili tudi na predhodno izdanih vodnih soglasjih oziroma mnenjih. Ob tem je primerno vprašanje, kako oziroma zakaj za projekt takšnega javnega pomena, ki poteka tudi neposredno prek napajalnega zaledja, od koder priteče voda v vodnjake, presoje vplivov na okolje sploh ni bilo,« je dejala in izpostavila, da se je treba vprašati, ali so bili postopki vodeni z zadostno odgovornostjo in ali je dosedanji postopek kar najbolj upošteval previdnostno načelo. »To načelo je uzakonjeno v zdaj veljavnem 10. členu Zakona o varstvu okolja (ZVO), zahteva pa, da je uvajanje novih tehnologij, proizvodnih postopkov in proizvodov ali izvedba drugih posegov v okolje dopustna le, če ob upoštevanju znanosti in tehnike ter možnih varstvenih ukrepov ni pričakovati nepredvidljivih škodljivih učinkov glede okolja ali zdravja ljudi,« je zapisala v pismu, ki ga je njej urad poslal Jankoviću.

Toliko odklonilnih mnenj

V njem je župana spomnila, da je hidrogeološka stroka že leta 2016 izrazila skrb in nestrinjanje zaradi poteka kanala C0 čez napajalno zaledje oziroma depresijski lijak vodnjakov vodarn Kleče in Šentvid. »Zapisali so, da kakršni koli posegi v neposredno zaledje vodarn pomenijo, da ta prostor izgublja značaj vodnega rezervata, zato je reševanje okoljskih problemov na račun vodnih virov, ki pomenijo tveganje tudi za prihodnje generacije, povsem nesprejemljivo,« in še, da je kasneje Arso izdal nov sklep, v katerem je odločil, da je treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Spomnila ga je tudi na Direkcijo Republike Slovenije za vode, ki je prav tako priporočila izvedbo presoje vplivov na okolje in Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki je podal negativno mnenje k izgradnji kanala C0. Pirc Musar Jankoviću ni pozabila omeniti niti zdravnikov UKC Ljubljana, ki so izrazili nestrinjanje z izgradnjo kanalizacijskega kanala preko vodovarstvenega območja v Ljubljani.

Facebook
Predsednica države ljubljanskega župana poziva, da začasno prekine z gradnjo kanala C0 in konča postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje.

Prekinite in pridobite mnenja

Na koncu pisma je predsednica sklenila, da bi se odločitve za projekte takšnega javnega pomena morale sprejemati ob sodelovanju javnosti, pregledno in upoštevaje mnenja neodvisne stroke. »Težava ni nujno v zakonodaji, čeprav bi bilo očitno treba izrecno prepovedati izdajo gradbenih dovoljenj za zahtevne posege na vodovarstvenih območjih brez izvedbe presoje vplivov na okolje. Največja težava je, kot kaže, v prilagajanju zakonodaje, strokovnosti odločevalcev ali opustitvah dolžnega ravnanja zaradi morebitnih političnih pričakovanj. Če je to res, je škodljivo za Republiko Slovenijo in njene prebivalce ter se je temu treba upreti ter takšno ravnanje preprečevati,« je podčrtala in župana mestne občine pozvala k čimprejšnji pridobitvi neodvisno izvedene presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega soglasja.

Jankoviću je sporočila še, da verjame, da mu ni vseeno za zdravje ljudi, za katero je kot župan soodgovoren, "zato vas vnovič pozivam, da začasno prekinete gradnjo kanala C0, končate postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje in odgovorno ter pregledno, v dialogu s splošno in strokovno javnostjo, sprejmete najboljšo možno odločitev, ki bo rešila kanalizacijske potrebe ob kar največjem upoštevanju previdnostnega načela za upravljanje z vodonosnim območjem mesta Ljubljane,« so njene besede Zoranu Jankoviću.