Poplave in plazovi

Zaradi padavin imajo gasilci v Mariboru in okolici polne roke dela

M. T. V.
12. 5. 2023, 20.42
Posodobljeno: 12. 5. 2023, 22.39
Deli članek:

V preteklih nekaj dneh so zaradi zalitih kleti, poplavljenih cest, plazov, zdrsov … urgentne službe na mariborskem koncu ves čas na terenu.

PGD Pekre
Pekrski potok poplavlja

Skoraj celotna Slovenija je zadnjih nekaj dni deležna obilnih padavin, največ težav pa očitno povzroča na štajerskem koncu, najbolj v Mariboru in okolici, kjer so gasilci zadnja dva dni skoraj ves čas na terenu. Včeraj zvečer je na primer poplavil Pekrski potok, zalil je cesto Na gorco in grozi bližnjim hišam. »Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pekre so zavarovali kraj dogodka in odmašili zamašene propuste. Delavci Nigrada so postavili cestno signalizacijo, saj je cesta do nadaljnjega zaprta,« so sporočili.


Meteorna voda je vdirala ali še vdira tudi v Mariboru, Zgornji Gorici, Zgornji Kungoti in Kozjaku nad Pesnico, gasilci so potok krotili tudi v Rušah in v Sv. Lovrencu (občina Prebold). V Mariboru, Šentilju, Staršah in Gornji Radgoni je veter ponoči na cesto podrl nekaj dreves. V naselju Rošpoh v občini Maribor se je zaradi obilice dežja poškodovalo cestišče.

Danes se gasilci večinoma ukvarjajo z zemeljskimi plazovi. V naselju Bezena, občina Ruše, je drselo okoli 50 kubičnih metrov zemlje, plaz je ogrožal dva objekta, naselju Kupčinji vrh, občina Majšperk, so gasilci okoli 200 kvadratnih metrov velik plaz prekrili s folijo, okoli 120 kvadratnih metrov velik zemeljski plaz se je sprožil ob Vrhovdolski poti v Limbušu, v Laznici, občina Maribor, se je sprožil zemeljski plaz v velikosti okoli 200 kvadratnih metrov.


Ponoči naj bi dež prehodno ponehal, v soboto pa bodo znova nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte.