Vračilo kazni

Golob bo amnestiral vse, ki jih je Janša med epidemijo kaznoval

J. V.
22. 4. 2023, 07.20
Deli članek:

Gre za približno 62 tisoč postopkov, v katerih se je nabralo za več kot 5,7 milijona evrov, v predvideni zakon pa niso vključeni prekrškovni postopki zaradi kakršnegakoli nasilja. Okoli 1,7 milijona evrov glob so »kršitelji« sami poravnali, v prisilni izterjavi pri finančni upravi (Furs) pa je malo manj kot štiri milijone kazni.

Primož Lavre
Zakon o ureditvi nekaterih vprašanj o prekrških, storjenih med veljavnostjo ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19, se nanaša na obdobje med 7. marcem 2020 in 30. majem 2022.

Pravosodno ministrstvo pripravlja zakon, s katerim želi odpraviti že izrečene kazni in ustaviti prekrškovne postopke, ki so jih policija in drugi organi na podlagi neustavnih predpisov tretje Janševe vlade sprožili v času epidemije covida.

Zakon o ureditvi nekaterih vprašanj o prekrških, storjenih med veljavnostjo ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19, se nanaša na obdobje med 7. marcem 2020 in 30. majem 2022. »Navedena bolezen je vpliv pustila na vseh družbenih ravneh, temu se ni mogel izogniti niti sistem pravne države, ki je bil od marca 2020 do konca maja 2022 na preizkušnji,« beremo v predlogu zakona, ki zajema različne prekrške, izrečene na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, zakona o javnih zbiranjih in dveh interventnih zakonov. Gre za približno 62 tisoč postopkov, v katerih se je nabralo za več kot 5,7 milijona evrov, v predvideni zakon pa niso vključeni prekrškovni postopki zaradi kakršnegakoli nasilja. Okoli 1,7 milijona evrov glob so »kršitelji« sami poravnali, v prisilni izterjavi pri Fursu pa je malo manj kot štiri milijone kazni. Večino, 77 odstotkov spornih kazni je izrekla policija, 18 odstotkov zdravstveni inšpektorat, preostalo druge ustanove.

Facebook
Ideja zakona je, da se bo postopek vračila plačanih kazni in ustavljanja postopkov vodil po uradni dolžnosti, da prizadetim ne bo treba vlagati prošenj oziroma zahtev.

Na Fursu bodo zaposlili štiri nove uslužbence

Ideja zakona je, da se bo postopek vračila plačanih kazni in ustavljanja postopkov vodil po uradni dolžnosti, da prizadetim ne bo treba vlagati prošenj oziroma zahtev. Tisti, ki so globo že poravnali, bodo prejeli informativni izračun s podatki o vračilu, na katerega bodo lahko ugovarjali. Sledila bo odločba o izplačilu, na katero se bodo prav tako lahko pritožili na resorno ministrstvo, izpodbijali pa jo bodo lahko tudi v upravnem sporu.

Na Fursu bodo morali ustaviti izterjave, prekrškovni organi in sodišča bodo odločali o ustavitvi postopkov, sodišča pa bodo morala tudi ustaviti postopke dela v splošno korist in nadomestnega zapora. Tisti, ki so kazni že plačali, bodo dobili denar nazaj, kršitelji, ki so že opravili delo v splošno korist ali odsedeli nadomestni zapor, pa bodo za vsako uro dela prejeli plačilo 10 evrov in za vsak dan nadomestnega zapora 100 evrov. Izgradnja informacijske podpore za vračanje glob naj bi po poročanju Dnevnika stala kar 80 tisoč evrov, Furs pa načrtuje zaposlitev štirih novih uslužbencev za nedoločen čas.