Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Ne ukinitev, skokovita podražitev!

Ž.K.
5. 4. 2023, 10.56
Posodobljeno: 5. 4. 2023, 13.18
Deli članek:

Kljub temu, da je vladajoča koalicija obljubljala ukinitev dopolnilnega zavarovanja, se sedaj dogaja ravno nasprotno in plačevali bomo še več.

Arhiv Svet24
Zavarovalnica generali je premijo zvišala na 44,89 evra.

Vlada je ima v aktualni koalicijski pogodbi zapisano, da se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinilo. A kot glede na izjave ministra Danijela Bešiča Loredana, je ta korak na zadnjem mestu prioritet pri oblikovanju zdravstvene reforme. Predsednik vlade in minister za zdravje sta odpravo zavarovanja v trenutni obliki najprej napovedovala za 1. 1. 2024, v januarju 2023 pa se je rok za “preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja” premaknil v leto 2025. Pri tem pa ni bilo jasno povedano, ali bo zavarovanje preko komercialnih zavarovalnic dejansko ukinjeno ali zgolj preoblikovano. Očitno so zavarovalnice, opogumljene z dejstvom, da bodo dopolnilno zavarovanje lahko pobirale vsaj še dve leti sklenile, da je čas, da se pridružijo valu podražitev. Zavarovalnica Generali je tako objavila, da po dobrih treh letih zvišuje mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ), in sicer za 10,39 evra, tako da bo od 1. maja 2023 dalje znašala 44,89 evra. Razlog naj bi bil zviševanje cen zdravstvenih storitev.

V Vzajemni o povišanju premije še razmišljajo, a kot lahko razumemo, je povišanje le še stvar izračunov, ki jih trenutno opravljajo. Kot so nam pojasnili, je dopolnilno zdravstveno zavarovanje v celoti odvisno od gibanj v obveznem zavarovanju. »Višji odhodki ZZZS pomenijo hkrati višja doplačila k zdravstvenim storitvam in posledično tudi višjo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zavarovalnice nimamo vpliva na dejanske stroške za zdravstvene storitve, za katere doplačujemo z naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vsaka odločitev zakonodajalcev o spremembah cen storitev in plač v zdravstvu pa ima neposreden vpliv na stroške zavarovalnic, ki izvajamo dopolnilno zavarovanje.«, so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

fotografija Igor Napast
Zavarovalnice trdijo, da so bomo dopolnilno zavarovanje plačevali več tudi zato, ker se je zagnal program skrajševanja čakalnih vrst.

Ali bodo zavarovanje podražili, smo povprašali tudi odgovorne v zavarovalnici Triglav zdravje. Odgovorili so nam, da zaznavajo nadaljevanje visoke rasti skupnih odhodkov v okviru zdravstvenega sistema. "Stalno se povečuje obseg odhodkov za doplačila k  zdravilom in zdravstvenim storitvam, s katerimi zavarovanci preko PDZZ sofinancirajo razliko do celotne vrednosti zdravstvenih storitev javnega zdravstvenega sistema, ki ga OZZ ne krije v celoti. Za pokrivanje tovrstnih povečanih odhodkov zadnjega četrtletja 2022 in prvih mesecev letošnjega leta, so zavarovalnice v sklopu interventnega zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (ZNUZSZS) uporabile presežena sredstva iz naslova PDZZ, ki so nastala v času epidemije. Po porabi teh rezerviranih sredstev in v kolikor se bo trend rasti celotnih odhodkov v zdravstvenem sistemu nadaljeval tudi v prihodnje, bo sprememba premije za PDZZ neizogibna, saj povečani odhodki iz naslova OZZ, ki ga upravlja ZZZS, pomenijo tudi povečanje odhodkov iz naslova PDZZ. Na te odhodke zdravstvene zavarovalnice nimajo neposrednega vpliva, so pa dolžne zagotavljati nemoteno tekoče izpolnjevanje obveznosti iz naslova PDZZ. O morebitni spremembi premije dopolnilnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja bomo zavarovance in javnost pravočasno in na primeren način obvestili v skladu z zakonskimi določili.", pojasnjujejo v Zavarovalnici Triglav.

Na napovedane podražitve so se odzvali tudi v stranki Levica, kjer menijo, da je trditev privatnih zavarovalnic, da je dvig premije nujen zaradi rasti življenjskih stroškov, zgolj izgovor, namenjen ohranjanju rekordnih ravni dobičkov. "Zavarovalnice namreč iz naslova dopolnilnega zavarovanja namenijo v javno zdravstvo bistveno manjši delež kot ZZZS. Vse, za kar gre privatnim zavarovalnicam, so večmilijonski dobički, ki poniknejo v žepih lastnikov, čeprav bi morali v javno blagajno.", so ostri v svojem zapisu.

"Dopolnilno zdravstveno zavarovanje kljub zavajajočemu imenu ni stvar izbire, je pogoj za dostop do zdravstvenih storitev. Poleg tega pa je za razliko od obveznega gluho in slepo za socialni položaj ljudi. Ob rastočih stroških življenja bo napovedano zviševanje cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja še dodatno omejilo dostop do zdravstvene oskrbe, saj bo ta zaradi 125 evrov letno višjih stroškov vse težje dosegljiva za revne upokojence, kmete, zaposlene z nizkimi plačami, samozaposlene in prekarce z nizkimi dohodki. V Levici smo prepričani, da je takšno zdravstveno zavarovanje nepravično, zato je zdaj pravi čas, da ga odpravimo.", je zapisano v odivu stranke Levica.