"Da, to se je zgodilo," pa pravi Brecelj

Bešič Loredan o svojem odstopu: Gre za "medijsko bombico"

S.R./STA
29. 3. 2023, 18.51
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 21.56
Deli članek:

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je dejal, da o njegovem odstopu "ni bilo nikoli govora". Kaj se dogaja za zaprtimi vrati in kako vsak razume svojo odgovornost, je po njegovih besedah stvar posameznika.

STA
Minister Bešič Loredan je danes zanikal, da bi bil na mizi njegov odstop

Včeraj je odjeknila vest, da naj bi se na zadnji seji strateškega sveta za zdravstvo prejšnji četrtek močno zaiskrilo med člani sveta in ministrstvom za zdravje, pri čemer naj bi padale tudi grožnje z odstopom ministra Danijela Bešiča Loredana. Slednji na seji sicer ni bil prisoten, a naj bi državna sekretarja na ministrstvu za zdravje Tjaša Vidic in Tadej Ostrc zagrozila z njegovim odstopom, če ne bodo uspeli poenotiti stališč o izhodiščih reforme oziroma strukturne prenove Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Bešič Loredan je danes zanikal, da bi bil na mizi njegov odstop. Na ministrstvu za zdravje nadaljujejo z delom, časovnica zdravstvene reforme in politične zaveze so jasne, kar je edina prava pot, je prepričan Bešič Loredan. Na vprašanje, s kakšnim sporočilom sta torej državna sekretarja prišla na sejo strateškega sveta, pa je odgovoril, da ni bilo nobenega sporočila. "Na strateškem svetu smo usklajevali temelje zakona o ZZZS, ki bo predstavljen in bo šel v javno obravnavo, ničesar drugega," je zatrdil.

O tem, ali sta torej državna sekretarja brez njegovega soglasja svarila pred ministrovim odstopom, pa je dejal, da gre očitno za "medijsko bombico". "Sam ne bom odstopil, delam na polno in ekipa dela na polno, tako da ne vidim tu nobenih težav in tudi ne nobenih objektivnih dejstev, da bi kakorkoli odstopil," je še dejal minister.

"Da, to se je zgodilo"

Zadevo pa kot kaže povsem drugače vidi predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, ki je danes v izjavi za 24ur potrdil, da je do grožnje z odstopom vendarle prišlo. "Da, to se je zgodilo," je dejal glede navedb, da sta državna sekretarja na strateškem svetu dejala, da bo Bešič Loredan, če se ne bodo poenotili, odstopil. Glede ne najboljšega sodelovanja med njim in ministrom je Brecelj še dejal, da je Bešič Loredan doslej le nekajkrat prišel na sejo strateškega sveta. Glede same zdravstvene reforme je sicer precej pesimističen. "Kot sem rekel ob začetku leta – vesel bom, če bomo ob koncu leta imeli zdravstvo na tem nivoju, kot ga imamo sedaj. Mislim, da bo to na žalost velik uspeh," je Brecelj še dejal za 24ur.

Ni človek, ki bi se predal

Domnevne grožnje z odstopom ministra za zdravje so sicer ob izjavah premierja Roberta Goloba glede usode napovedanih reform danes odmevale tudi v političnih vrstah.

Vodja poslancev največje vladne stranke Gibanje Svoboda Borut Sajovic je ob tem zatrdil, da še ni srečal ministra ali državnega sekretarja, ki bi bil tako "zakopan v delo ali tako angažiran". Poudaril je, da celotna ministrska ekipa uživa podporo poslancev Svobode, Bešič Loredan pa da ni človek, ki bi se predal ali odstopil s porazom.

V opozicijskih SDS in NSi v grožnjah z odstopom ne vidijo smisla, strinjajo pa se, da minister za zdravje nosi politično odgovornost za izvedbo reforme zdravstvenega sistema.