Zveni grozeče, a ni bilo tako

Burna seja strateškega sveta: Minister Bešič Loredan naj bi zagrozil z odstopom

S.R./STA
28. 3. 2023, 20.16
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 18.41
Deli članek:

Na zadnji seji strateškega sveta za zdravstvo naj bi se močno zaiskrilo med člani sveta in ministrstvom za zdravje, pri čemer naj bi padale tudi grožnje z odstopom ministra Danijela Bešiča Loredana.

S.R. / M24
Danijel Bešič Loredan

Med deležniki naj bi se zaostrilo na zadnji seji strateškega sveta minuli četrtek. Državna sekretarja na ministrstvu za zdravje Tjaša Vidic in Tadej Ostrc pa naj bi zagrozila z odstopom ministra Bešiča Loredana, če ne bodo uspeli poenotiti stališč o izhodiščih reforme oziroma strukturne prenove Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), sta danes poročala Dnevnik in N1.

V odzivu za STA so danes na ministrstvu zapisali, da se minister četrtkove seje strateškega sveta ni udeležil, besede glede odstopa pa da so bile izrečene v kontekstu, da se minister zaveda "svoje politične odgovornosti do podpisanih zavez koalicijskih partnerjev in je glede na status strateškega sveta kot posvetovalnega telesa treba priti v okviru predvidenih časovnic do vsebinsko primernih predlogov, ki sledijo korakom prenove zdravstvenega sistema". Prav tako morajo biti časovno usklajene razprave, ki so vsebinsko povezane s koraki prenove iz koalicijskih zavez, so poudarili. Obenem so na ministrstvu zagotovili, da sledijo zavezam in časovnicam, pod katere so se podpisali koalicijski poslanci.

"Zveni zelo grozeče, vendar ni bilo tako"

Predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj je za Dnevnik sicer zanikal buren potek zadnje seje strateškega sveta, v odzivu za N1 pa je pritrdil današnjemu odzivu ministrstva in dejal, da omenjeno domnevno postavljanje ultimatov "zveni zelo grozeče, vendar ni bilo tako". "Minister je sporočil, da če se ne bomo uskladili, potem nima smisla, da se s tem trudi naprej," je dejal in dodal, da sta to informacijo v ministrovem imenu prenesla državna sekretarja, a po njegovem mnenju ta ni bila mišljena "tako radikalno".

Na ministrstvu za zdravje so sicer v današnjem odzivu za STA napovedali še, da bodo v petek v javno obravnavo poslali predloga zakonov o zdravstvenem informacijskem sistemu in strukturni prenovi ZZZS, njuno vsebino javnosti isti dan predstavili na novinarski konferenci.

O obeh predlogih bi sicer minuli petek moral razpravljati tudi Ekonomsko-socialni svet (ESS), a do tega ni prišlo. Socialni partnerji namreč do začetka seje niso prejeli izhodišč o strukturni prenovi ZZZS, zato so predlagali zgolj obravnavo predloga zakona o digitalizaciji. Vladna stran je temu nasprotovala, saj je vztrajala pri obravnavi obojega hkrati. Dogovora o dnevnem redu tako niso dosegli in so sejo zaključili.