Močan vonj po naftalinu

Samotarski Marian iz groba ukradel truplo svoje mame in z njim preživel naslednjih 13 let

S.R.
28. 3. 2023, 19.15
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 19.56
Deli članek:

Na Poljskem odmeva šokantna zgodba moškega, ki je truplo svoje mrtve mame izvlekel iz groba, ga prenesel v svoje domovanje in mumificiral. Skupaj sta nato preživela še nadaljnjih 13 let.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V kraju Radlin na jugu Poljske nedaleč od Katovic so konec februarja naleteli na grozljivo najdbo. V domovanju 76-letnega moškega je na kavču, prekritem s časopisnim papirjem, počivalo mumificirano truplo njegove pokojne mame. Tistega dne 22. februarja je 76-letnega Mariana L. obiskal svak, s katerim sicer že dolgo nista bila v stiku. 76-letnika je opazil, kako tava na ulici pred svojim domom. Očitno je bilo, da moški potrebuje pomoč, zato je svak poklical reševalce. Ker se je zdelo, da Marian ni pri zdravi pameti, so se slednji na kraju odločili, da ga hospitalizirajo. Medtem je druga ekipa vstopila v njegovo stanovanje, kjer so naleteli na pretresljiv prizor.

Identiteto ugotovili s pomočjo analize DNK

Policisti so po poročanju poljskih medijev sprva domnevali, da je truplo tam počivalo nekaj mesecev, pri čemer sploh niso vedeli, za koga gre. Obdukcija je pozneje pokazala, da gre za žensko, ki je bila v času smrti stara več kot 65 let, odredili pa so tudi izvedbo analize DNK. Moški je medtem končal na psihiatriji, policija pa ga je sumila kaznivega dejanja uboja. Preiskovalci so nato s pomočjo analize DNK ugotovili, da gre v resnici za njegovo mamo Jadwigo L., ki je januarja 2010 umrla stara 95 let in jo je pogrebna služba takrat tudi zagrebla. Policisti so sicer opazili, da je Jadwiga ležala na časopisih, izdanih davnega leta 2009, a so šele na podlagi izsledkov analize DNK spoznali vse razsežnosti primera.

Grob 13 let prazen

»Ugotovljeno je bilo, da je grob, v katerega so 16. januarja 2010 položili Jadwigo L., prazen,« je pojasnila tiskovna predstavnica državnega tožilstva Joanna Smorczewska. Po njenih navedbah je moški svojo mamo »verjetno izkopal takoj po pogrebu, jo mumificiral, truplo pa je ostalo v njegovi hiši od leta 2010.« Marian sicer živi vsega 300 metrov od lokalnega pokopališča, na katerem, kot se je izkazalo, Jadwiga ni našla večnega miru. Policisti domnevajo, da jo je iz pokopališča v domačo hišo prepeljal s kolesom. Po poročanju lokalnih medijev je Marian »samotar,« mnogi med njegovimi sosedi pa naj sploh ne bi poznali njegovega imena. »Hišo je vedno zapustil ponoči, sedel na kolo in se odpeljal v neznano,« je dejal eden od domačinov.

Njeno truplo je bilo kot kaže v »odličnem stanju.« Državni tožilec Marcin Felsztyński je namreč pojasnil, da »vse kaže, da je moral moški za proces mumifikacije uporabiti nekakšne kemikalije.« V hiši je bil sicer prisoten močan vonj po naftalinu.

Čeprav so truplo našli že konec januarja, se je zgodba o Marianu in njegovi mumificirani mami na naslovnice poljskih medijev zavihtela šele v teh dneh, ko je tožilstvo zoper 76-letnika vložilo obtožnico. Nepresenetljivo ga obtožujejo kaznivega dejanja skrunitve trupla. Truplo njegove mame bodo znova položili k večnemu počitku.