UKC Ljubljana

Pretreseni starši: Ključni kirurg odšel, kdo bo operiral otroke?

R.T./P.K.
24. 3. 2023, 14.49
Posodobljeno: 24. 3. 2023, 16.46
Deli članek:

Starše otrok s prirojenimi srčnimi napakami je vznemirila vest, da je vodilni češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer prekinil sodelovanje z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana. Tako je poročal časnik Delo.

Primož Lavre / M24
Fotografija je simbolična.

Kaj se je zgodilo, da je z UKC Ljubljana prenehal sodelovati? Po poročanju Dela je dobil občutek, da ga ne potrebujejo več. To se mu je dodatno potrdilo po tistem, ko je 4. marca 2023 po elektronski pošti sporočil svojo ugotovitev, a se nihče od odgovornih ni odzval: nihče ni stopil z njim v stik, se z njim pogovoril, mu ponudil roke, je še poročalo Delo.

Danes popoldne je, da bi se odzval na dogodke, ljubljanski klinični center sklical novinarsko konferenco, na kateri je prvi spregovoril Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike, in podčrtal, da zdravljenje najmlajših pacientov s prirojenimi ali pridobljenimi srčnimi težavami poteka nemoteno in naj se starši ne bojijo, da bi njihov otrok ostal brez obravnave.

"Naši kardiologi vse dni v letu zagotavljajo kardiološko pripravljenost, sodelujejo v dežurstvih. Ni razlogov za skrb. Izvajamo lahko tako kardiološko obravnavo kot intenzivno zdravljenje brez kakršnihkoli zadržkov in težav," je podčrtal Pokorn.

Kdo je na voljo?

Pri zdravljenju otrok s prirojenimi in pridobljenimi srčnimi napakami sodeluje kirurška ekipa z dvema kompetentnima otroškima srčnima kirurgoma, to sta Miha Weiss in Igor Šehić, je na današnji novinarski konferenci navedel strokovni direktor kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Ivan Kneževič. Trenutno so popolnoma sposobni oskrbeti več kot 90 odstotkov primerov otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

To ni dokončna odločitev

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je na konferenci tudi deloval pomirjujoče in izpostavil, da to, da otroški kirurg Gebauer res odhaja, še ni dokončno, kar je informacija, ki mu jo je v neformalnem pismu sporočil Gebauerjev sodelavec kirurg Miha Weiss, s katerim operirata mlade bolnike. Ta je v svojem pismu Jugu povedal še, da je temu programu posvetil veliko svoje energije in jo namerava še naprej. Trenutno je sicer Weiss dva tedna bolniško odsoten, vrnil naj bi se čez štirinajst dni.

Z Gebaurjem želi sodelovati tudi v prihodnje.

Jug s kirurgom v odhajanju še ni uspel govoriti, zato na novinarski konferenci ni mogel potrditi Weissovih besed, da bo morda ostal oz. da njegov odhod ni nepreklicen.

Češki kirurg bi sicer v naslednji treh mesecih moral opraviti še 102 operaciji na srcih slovenskih otrok, a njihovi posegi, zagotavljata Pokorn kot Jug, niso ogroženi.