Podražitve in moteči direktor?

Napetost med Arsenovičem in Golobom! Je pod vprašanjem sodelovanje v mestnem svetu?

G.G./STA
10. 3. 2023, 18.36
Posodobljeno: 10. 3. 2023, 18.52
Deli članek:

V Mariboru se obetajo podražitve določenih občinskih storitev. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob meni, da delovanje mariborskih občinskih oblasti ne ustreza vrednotam njegove stranke. Odzval se je mariborski župan Saša Arsenovič.

Bobo
Mariborski župan Saša Arsenovič.

"Od vsake vlade, ne glede na politično pripadnost predsednika vlade, v tem primeru pa tudi od Gibanja Svobode, pričakujem, da se bodo držali obljub, ki so jih napovedovali pred približno enim letom in tudi potem, ko je predsednik vlade bil izvoljen, da ne bo pozabil na Maribor," je Arsenovič dejal v današnji izjavi za medije, na kateri se je odzval na izjave Goloba po današnji seji izvršnega odbora Gibanja Svoboda.

Po Golobovih besedah so na tej seji ugotovili, da delovanje mariborskih občinskih oblasti ne ustreza vrednotam njihove stranke, niti ni v skladu s predvolilnimi obljubami. Zato od lokalnega odbora pričakujejo, da se najkasneje do torka jasno opredeli glede nadaljnjega sodelovanja z aktualnimi občinskimi oblastmi.

Gibanje Svoboda, ki je druga najmočnejša svetniška skupina v mariborskem mestnem svetu, je Arsenovič povabil v koalicijo, a še niso uspeli doseči dogovora. Med spornimi točkami je predlog proračuna občine, med stranko in županovo ekipo naj bi se zaiskrilo tudi zaradi domnevne namere župana za zamenjavo direktorja javnega podjetja Snaga. Arsenoviča so zmotile predvsem Golobove izjave o vrednotah. "Vrednote mene in mojih sodelavcev so tiste, ki so Maribor pripeljale nazaj na razvojno pot in so dobile ponovno večinsko podporo na nedavnih lokalnih volitvah," je dejal župan.

Zadolževanje in čakanje na Goloba

Povedal je, da je doslej dobro sodeloval z vsemi vladami, prav tako pa tudi s strankami v mestnem svetu v prejšnjem mandatu. "Moje vrednote so zaveza delu, razvoju, izvajanju projektov, ki zagotavljajo delovna mesta, ne pa temu, da je nekdo samo a priori proti nečemu. Tega sem se naposlušal med volitvami in tudi sedaj smo v situaciji, ko bi določeni mestni svetniki želeli ustaviti ta razvoj. Temu odločno nasprotujem," je dejal.

Poudaril je, da načrtovano zadolževanje, ki mu ga med drugim očitajo mestni svetniki Gibanja Svoboda, ne bi bilo potrebno, če bi vlada zagotovila Mariboru vzdržno financiranje. Spomnil je, da je zaprosil za srečanje s predsednikom vlade Golobom. "Obžalujem, da še do danes nisem prejel direktnega odziva dr. Goloba na mojo prošnjo, da bi konstruktivno v dialogu rešila vse zagate, pa ne mene in njega, ampak mojega mesta, regije in 400.000 ljudi," je dejal Arsenovič.

Sklenitve koalicije z Gibanjem Svoboda še vedno ne izključuje, pa tudi z nobeno drugo svetniško skupino. "Vsi, ki si želijo razvoja, so dobrodošli. Ostajam optimističen, da bo na koncu prevladal zdrav razum in da bo nekomu mar ne za lastne interese, ampak za mesto in regijo," je poudaril.

Napetosti v mestni politiki so velike tudi zaradi napovedanih podražitev, ki jih bodo obravnavali na seji mestnega sveta prihodnji teden. Na novinarsko vprašanje, če je pripravljen pri tem narediti korak nazaj, je Arsenovič odgovoril, da vedno rad stopi korak nazaj, če lahko potem naredi dva koraka naprej. "Tudi tokrat bomo iskali še kakšen kompromis," je dejal.

Moteči direktor?

Zamenjava direktorja Snage Franca Dovra, ki so mu na četrtkovem zboru delavcev izrazili podporo tudi zaposleni v podjetju, je po besedah župana stvar nadzornega sveta. V sredo je napovedana skupščina tega podjetja, na kateri bodo zapolnili mesta v nadzornem svetu. "Ta se bo nato soočil z delovanjem direktorja. Upam, da bo svoj mandat lahko dokončal," je dejal Arsenovič.

Ugibanj, da si prizadeva za menjavo predsednika nadzornega sveta Milana Lukiča, ni želel komentirati. Lukič je mestni svetnik Gibanja Svoboda in Dovra zaradi dobrega poslovanja Snage v zadnjih letih ne želi razrešiti.

Tretja največja svetniška skupina Lista Franca Kanglerja - NLS je že pred dnevi pozvala Arsenoviča, naj prekliče sklic skupščine Snage, saj meni, da so nameravane menjave nedopustne. "Delavci Snage so zaskrbljeni nad izrednim sklicem skupščine, katere namen je zamenjava neposlušnih nadzornikov in posledično zamenjava direktorja," so zapisali.