Najboljši

Junaka Timija Zajca je okoli desete ure zvečer zvilo

S.R./STA
3. 3. 2023, 21.52
Posodobljeno: 3. 3. 2023, 21.59
Deli članek:

Timi Zajc je postal četrti slovenski svetovni prvak na nordijskih SP. Pred njim je to uspelo le Franciju Petku (leta 1991), Roku Benkoviču (2005) in Emi Klinec (2021).

Bobo
Slavje po veličastni zmagi.

Na veliko veselje večtisočglave množice, ki se je danes zbrala v Planici, je na Bloudkovi velikanki slavil slovenski orel Timi Zajc.

"V bistvu je za menoj res dolg dan. Že včeraj zvečer sem težko zaspal. Okoli desete ure zvečer me je zvilo. Zavedal sem se, da danes lahko nekaj dobim. A v tem športu res nikoli ne veš. Zjutraj pa sem se zelo zgodaj zbudil in dan se mi je pošteno vlekel. Bil sem nervozen in komaj sem čakal, da se vse skupaj začne, da vidim, ali bo kaj ali ne," je uvodoma priznal Zajc in dodal, da je bilo to čakanje zanj res mučno.

"Pa še zjutraj je v Kranjski Gori malo deževalo in samo upal sem, da ne bo razpleta tekme spet krojilo vreme. A se je izplačalo potrpeti. To je eden mojih najlepših dni v življenju," je z glasnim izdihom olajšanja izjavo pospremil Zajc.

Nervozno čakal, kaj se bo zgodilo

Kot je razkril, pred finalom ni bil živčen, so se mu pa hlače zatresle pred prvim nastopom, čeprav je na tej skakalnici zadnje dni nizal dobre skoke.

"Pred finalnim skokom nisem bil nič živčen, pred prvim pa kar precej. Ker sem izpustil poskusno serijo, so se mi malo zatresle hlače. Nervozno sem čakal, kaj se bo zgodilo, ali mi bo uspel pravi skok ali ne. A takoj po prvi seriji sem vedel, da je danes moj dan. Da ni nihče danes tako močan, da bi mi lahko vzel zlato kolajno," je s širokim nasmehom samozavestno zatrdil Zajc, ki je užival tudi ob podpori navijačev, ki so se prvič na tem prvenstvu zbrali v nekoliko večjem številu.

Mladi skakalec, ki ima v svoji zbirki že kar nekaj kolajn z velikih tekmovanj, med njimi tudi olimpijsko zlato iz Pekinga 2022 s tekme mešanih ekip, pa je brez kančka dvoma današnjo zmago označil za največji uspeh kariere.

"Če zdaj pogledam, se je splačalo potrpeti in se vso sezono gibati nekje okoli desetega, 15. ali 20. mesta, na glavni tekmi sezone pa sem dobil glavno nagrado. Mislim, da je to največ vredno. Brez dvoma je to moj uspeh kariere, saj gre za posamično zlato. To si res sam prigaraš."

Bobo
Slavje po veličastni zmagi.

Tekma kariere

Preden je lahko z ekipo proslavil zmago, je moral Zajc še na dopinško kontrolo. "Šele po dopinški kontroli, ko bom lahko odprl šampanjec, se bom najbrž res zavadel, kaj sem dosegel. Za zdaj je občutek super. Mislim, da ko si svetovni prvak, ni pravično govoriti o napakah. Danes sem naredil najboljše, kar sem lahko. To je bila moja tekma kariere."

Dodal je, da si je res želel zlato kolajno. In prav dejstvo, da sam ni bil med favoriti za zmago, da je bilo več pritiska na drugih skakalcih, mu je morda pomagalo do velikega slavja.

"Vem, da sam nisem bil med favoriti. Vsi so pričakovali medaljo, zveza, javnost, tudi sam sem si želel zlato kolajno, a obenem sem vedel, da ne bo konec sveta, če ostanem brez. A zavedal sem se, da mi ta skakalnica res leži in tu vedno dobro skačem. Enostavno se je moralo danes vse 'poklopiti'. O zlatu sem začel razmišljati šele po kvalifikacijah."

Bobo
Slavje po veličastni zmagi.

O aferi

Ob velikem uspehu se je spomnil tudi na afero Zajc na domačem svetovnem prvenstvu v poletih 2020, ki je zaznamovala njegovo kariero. Incident je odnesel takratnega selektorja Gorazda Bertonclja, taktirko glavnega trenerja pa je prevzel Robert Hrgota, ki je uspešno pogasil strasti.

"Ko pomislim za nazaj, sem vesel, da sem se po tisti aferi sploh vrnil nazaj k skokom. Hvaležen sem, da mi je takrat Robi (trener Hrgota, op. STA) dal priložnost, da se vrnem nazaj v ekipo, da je verjel vame, da lahko kaj še dosežem. Zdi se mi, da od takrat ves čas dobro skačem."

Kot je dodal, ga je ta afera spremenila kot človeka. "Veliko sem se takrat naučil, nekako sem odrasel. Ampak sam pri sebi vem, če ne bi bilo takrat tiste afere, jaz danes ne bi bil tukaj, kjer sem."

Naslednji izziv

Glede na to, koliko kolajn z velikih tekem je Zajc že zbral, pred njim ostaja še en velik izziv, skupna zmaga v svetovnem pokalu.

"Tega se ne da izsiljevati. Jaz mislim, da to pride. Lahko si zastaviš takšen cilj, a če že na prvi tekmi narediš napako, gre lahko vse skupaj po zlu. Tako je Anže (Lanišek, op. STA) letos dobro nastopil že na startu v Wisli in potem so se mu kamenčki lepo zložili in je bil ves čas med najboljšimi. Upam, da bom nekoč tudi sam v takšni formi, da se bom boril za skupno zmago."

Za konec je povedal, da bo šla zmagovita startna številka na posebno mesto, sadiko smreke, ki jo dobitniki kolajn na prvenstvu v Planici prejmejo namesto tradicionalnega šopka rož v znak trajnosti, pa bo posadil ob domači skakalnici v Hramšah.