Podnebni štrajk

Odziv Pečečnika: tudi jaz ne sadim dreves na zasebnih zemljiščih, ovadba bo!

E. J.
3. 3. 2023, 20.14
Posodobljeno: 3. 3. 2023, 21.08
Deli članek:

Današnji Podnebni štrajk še kar odmeva, saj so protestirali tudi na zasebnem zemljišču, Plečnikovem stadionu Joca Pečečnika. Zdaj se je odzval Pečečnik, pa policija in organizatorji.

Primož Lavre
Danes so protestniki Podnebnega štrajka odstranili verigo na vratih Plečnikovega stadiona za Bežigradom, tam sadili drevesa in protestirali. Zemljišče je v lasti Joca Pečečnika, ki napoveduje ovadbo.

Policisti so danes v Ljubljani opravljali varovanje javnega shoda Podnebni štrajk, ki se je pričel nekaj čez poldne na Kongresnem trgu in se po cesti nato premikal in  nadaljeval za Bežigradom. tam so vstopili na Plečnikov stadion, ki pa je v zasebni lasti Joca Pečečnika, ki se je na sajenje dreves na svojem zemljišču tudi odzval, prav tako pa se je odzvala tudi policija.

Kot je sporočila Aleksandra Golec,  predstavnica za odnose z javnostmi in samostojna policijska inšpektorica na ljubljanski policiji, so "policisti pred pričetkom shoda organizatorja shoda ponovno seznanili, da naj shod poteka v skladu s programom in z upoštevanjem cestno prometnih predpisov." Shod  najprej je potekal v skladu z napovedanim programom, nato pa je trenutno še neznani storilec poškodoval in odstranil verigo na vratih objekta na Dunajski cesti v Ljubljani in omogočil, da je več udeležencev shoda vstopilo na zasebno posest, kjer so nadaljevali s shodom. "Policisti so zaradi zaznave suma storitve kaznivega dejanja v skladu s 40. členom Zakona o nalogah in pooblastilih policije pričeli z ugotavljanjem identitete oseb, ki so vstopile v notranjost objekta. Z razlogom ugotavljanja identitete so bile osebe tudi takoj seznanjene. Skupno je bila ugotovljena identiteta 48 oseb, od tega sta bili le dve osebi mladoletni. Okoli 15. ure se je shod zaključil," so zapisali. Policisti so po končanem shodu opravili ogled kraja kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, o vseh okoliščinah pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo. Kot so še sporočili iz policije, preverjajo tudi okoliščine kršitve zakona o javnih zbiranjih, saj prijavljeni javni shod ni potekal v skladu s prijavljenim programom. Prav tako še zbirajo obvestila o zaznanih kršitvah cestnoprometne zakonodaje, saj so udeleženci hodili po cesti, s tem ogrožali in ovirali promet ter povzročili zastoje v prometu. V primeru dodatno zaznanih kaznivih dejanj ali prekrškov bodo izvedeni ukrepi v skladu z zakonodajo, so napovedali.

Mladi za podnebno pravičnost
Ker so protestniki vdrli na zasebno zemljišče, so policisti pričeli z ugotavljanjem identitete: skupno je bila ugotovljena identiteta 48 oseb, od tega sta bili le dve osebi mladoletni, so sporočili iz policije.
Pečečnik: podnebne proteste podpiram, a ovadba bo

Lastnika objekta, družbo Bežigrajski športni park, katere lastnik je prek podjetja Elektronček Joc Pečečnik so glede motenja posesti napotili na zasebno tožbo. Ta se je na današnji dogodek tudi odzval. Za POP TV je dejal, da podnebne proteste podpira, a bo protestnike zaradi vdora na tuje zemljišče ovadil. "Vse, kar je možno, bomo preučili in uvedli. Jaz na nobenem zasebnem dvorišču ne sadim dreves in ne želim, da se bodo sadila tudi na našem zasebnem zemljišču," je povedal.

Policija pa je še sporočila, da poudarjajo, "da spoštujemo in podpiramo izražanje mnenj, vendar so tudi ti udeleženci, tako kot vsi drugi, dolžni spoštovati slovensko zakonodajo in tukaj policija ne bo delala razlik."

M24/Marko Vavpotič
Mladi za podnebno pravičnost (na fotografiji govorka Pia Zupančič) so sporočili, da je šlo za povsem miren in nenasilen shod, "zato ne razumemo, niti nam ni bilo pojasnjeno, zakaj je se je policija odločila ukrepati na takšen način."
Mladi za podnebno pravičnost: hud pritisk na mlade

Odzvali so tudi Mladi za podnebno pravičnost, ki so sporočili: "Šlo je za povsem miren in nenasilen shod, zato ne razumemo, niti nam ni bilo pojasnjeno, zakaj je se je policija odločila ukrepati na takšen način. Policija nas na popisovanje ni niti opozorila. Boj za podnebno pravičnost mora biti boj nas vseh!" Zapisali so še, da tovrsten odnos policije zavračajo, saj so bile v večji meri legitimirane dijakinje in dijaki, "kar dojemamo kot hud pritisk na mlade, ki niso finančno neodvisni. Mladi se borimo za prihodnost, za javno dobro, za zeleni prehod in za podnebno pravičnost, oblast, policija in kapital pa nas pri tem očitno želijo ustaviti."