Štipendije in subvencije

Dobrodošla novost: za deset odstotkov višje socialne pomoči

Tanja Fajnik Milakovič
3. 3. 2023, 21.39
Deli članek:

Nove, višje so tudi meje dohodkov za pridobitev pomoči države, kar pomeni več upravičencev. Denarna socialna pomoč po novem znaša 465 evrov, najvišji varstveni dodatek za samsko osebo pa 218 evrov.

Dreamstime
Dodatek za veliko družino s tremi otroki po novem znaša 468 evrov, pomoč ob rojstvu otroka 404 evre.

Z marcem denarne pomoči države zvišujejo za 10,3 odstotka. Zaradi rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu pa se za 10,3 odstotka zvišujejo tudi meje dohodkov za letne pravice iz javnih sredstev, kar pomeni tudi več novih upravičencev. Lahko pa tudi višje pomoči, če je denimo družina uvrščena v nižji dohodkovni razred. Nova, višja meja za pridobitev otroških dodatkov in državne štipendije je od 1. marca 1218,08 evra dohodka mesečno na družinskega člana. Najvišji otroški dodatek bo znašal 162 evrov na mesec, najvišji osnovni znesek državne štipendije pa 258 evrov. Višji zneski otroškega dodatka, državne štipendije in dodatkov k državni štipendiji bodo samodejno izplačani v aprilu, za to ni treba oddajati nove vloge. S 1. marcem se je uskladila tudi subvencija študentske prehrane, in sicer s 3,5 evra na 3,86 evra.

Obvestilo o uvrstitvi v novi razred po pošti

Drugače pa je z razvrščanjem družin v nove dohodkovne razrede. Tega vsi tisti, ki imajo še veljavne odločbe centrov za socialno delo o otroškem dodatku, ne bodo deležni takoj, ampak šele, ko se bo ponovno odločalo o njihovi pravici do otroškega dodatka. Izjema je pravica do subvencije malice za učence in dijake ter subvencije kosila za učence, kjer so spremembe takojšnje. Če je pred uskladitvijo povprečen mesečni dohodek presegal predpisano dohodkovno mejo in zato do subvencije malice oziroma kosila niso bili upravičeni, bodo lahko po uskladitvi uvrščeni v ustrezno nižji dohodkovni razred. Njim za upravičenost do subvencije šolske prehrane ni treba vložiti nove vloge oziroma posebne vloge za subvencijo šolske prehrane, saj ministrstvo za delo na podlagi že ugotovljenega dohodka družine iz veljavne odločbe za otroški dodatek ali državno štipendijo učenca oziroma dijaka uvrsti v novi dohodkovni razred in s tem s 1. marcem na novo odloči o upravičenosti do subvencije šolske prehrane, o čemer obvestijo tudi šole. Družine bodo o uvrstitvi v novi dohodkovni razred in o upravičenosti do subvencije šolske prehrane obveščene po pošti z obvestilom. Ta izjema pri šolskih malicah in kosilih je bila namreč uzakonjena pri eni od preteklih sprememb zakonodaje, pravijo na ministrstvu za delo. Dodajajo, da bodo ob morebitni spremembi zakonodaje o takšnem načinu usklajevanja razmislili tudi za otroške dodatke in subvencijo vrtca.

Višji tudi drugi družinski prejemki

Sicer pa bodo višji tudi drugi družinski prejemki. Dodatek za veliko družino s tremi otroki bo po novem 468 evrov, dodatek za veliko družino s štirimi ali več otroki pa 568 evra. Pomoč ob rojstvu otroka bo 404 evre. Več bodo dobili tudi rejniki, in sicer za materialne stroške otroka 345 evrov, za delo pa 156 evrov. Zaradi uskladitve osnovnega zneska minimalnega dohodka na 465 evrov, se bosta s 1. aprilom zvišala tudi denarna socialna pomoč in varstveni dodatek. Višje bodo tudi pogrebnine, posmrtnine in izredne denarne socialne pomoči ter prag za upravičenost do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka in posmrtnine

Socialna denarna pomoč, ki zdaj znaša 421 evrov, bo po novem 465 evrov. Najvišji varstveni dodatek za samsko osebo pa 218 evrov. Novi znesek minimalnega dohodka se bo upošteval s 1. aprilom, kar pomeni, da bo za nove upravičence veljal, če bodo vlogo oddali marca. Tistim, ki pa že prejemajo denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek, se bodo višji zneski avtomatsko izplačali že za ta mesec, zato prejemnikom ni treba oddajati nove vloge. Višina pogrebnine je po novem 930 evrov, višina posmrtnine pa 465 evrov.