Zadnji test

Skakalec Žiga Jelar drugi na svetovnem pokalu v romunskem Rasnovu

J.P./STA
18. 2. 2023, 18.55
Posodobljeno: 18. 2. 2023, 18.57
Deli članek:

Slovenski smučarski skakalec Žiga Jelar, edini med slovenskimi reprezentanti za bližnje svetovno prvenstvo v Planici, ki je odpotoval na tekme v Romunijo, je zadnji test dobro izkoristil. Na današnji tekmi v Rasnovu je v finalu pokazal odličen nastop in s šestega mesta po prvi seriji napredoval na končno drugo. Zmagal je Nemec Andreas Wellinger.

Reuters

Žiga Jelar (240,2 točke) je v Rasnovu tik pred domačim SP prišel do svoje najboljše uvrstitve to zimo, prvih stopničk, skupno pa se je v karieri še četrtič povzpel na zmagovalni oder tekem najvišje ravni.

Za zmagovalcem, olimpijskim prvakom Wellingerjem (240,4), je zaostal zgolj za dve desetinki točke. Nemec je prišel do svoje druge zmage to zimo, ki ga je v skupni razvrstitvi svetovnega pokala popeljala na šesto mesto.

Tretje mesto je zasedel še en nemški skakalec Karl Geiger (237,9). Po prvi seriji je Nemcem kazalo še bolje, saj so zasedali prva tri mesta, na koncu pa je Jelar z dobrim finalnim skokom preprečil trojno nemško zmago, ki bi bila prva po letu 1990.

Vendar je dejstvo, da so številne vrhunske države, kot so Avstrija, Norveška in tudi Slovenija, tik pred svetovnim prvenstvom svoje vrhunske skakalce izločile iz svetovnega pokala in jih namesto tega poslale na priprave.

Do točk sta od peterice Slovencev prišla še dva. Maksim Bartolj (208,4), 17. po prvi seriji, je prvenec v svetovnem pokalu sklenil na 20. mestu, Rok Masle (204,1) pa je v finalu napredoval na 25. mesto.

Že po prvi seriji sta nastope končala Matija Vidic na 34. in Žak Mogel na 38. mestu.

V Rasnovu, kjer je tehnični delegat nekdanji slovenski reprezentant Jernej Damjan, so kvalifikacije za današnjo tekmo odpadle, saj na startnem seznamu ni bilo niti 50 skakalcev, zato so imeli tekmovalci le prolog.

Skakalce v nedeljo na istem prizorišču čaka še superekipna tekma.

Večina najboljših se namreč pripravlja na bližnje SP, ki se bo prihodnji teden začelo v Planici, in je postojanko v Romuniji izpustila.