Hujšanje

Poznate rešitev za izgubo kilogramov? Skriva se v ješprenju!

Mare Koren
18. 2. 2023, 19.54
Posodobljeno: 18. 2. 2023, 22.24
Deli članek:

Shujšati je mogoče kljub močni želji po sladki in mastni hrani, kakršna najbolj prija v hladnejših dneh, in to zelo preprosto. Velik krožnik čudežne okrepčilne juhe nas bo v pičlem tednu dni olajšal za pet kilogramov!

Profimedia
Večina žit ima vlaknine le v svoji ovojnici, medtem ko se ječmen lahko pohvali z zrnjem, v katerem je vlakno na vlaknu, zaradi česar denimo vsebuje kar petkrat več vlaknin kot rjavi riž.

Vroča juhica prijetno pogreje in poteši lakoto. Raziskave so pokazale, da ljubitelji juhic na dan v povprečju pojedo za 400 kalorij manj kot tisti, ki prisegajo na hrano, ki se je z vilicami in nožem. Ta učinek velja za vse juhice, naša pa je nekaj prav posebnega zaradi dveh shujševalnih sestavin: ječmena in gob!

Ječmen

Večina žit ima vlaknine le v svoji ovojnici, medtem ko se ječmen lahko pohvali z zrnjem, v katerem je vlakno na vlaknu, zaradi česar denimo vsebuje kar petkrat več vlaknin kot rjavi riž. Poleg tega najdemo v njem veliko beljakovin in antioksidantov, kar vse skupaj močno zavira apetit, pospešuje presnovo in še kaj. V krožniku ječmenove juhe je 14 gramov vlaknin, več kot jih večina ljudi zaužije skozi ves dan! 

Recept za ječmenovo juho

Za 8 velikih porcij potrebujemo: 2 skodelici opranega ječmena, 2 žlici oljčnega olja, 2 skodelici sesekljane čebule, 6 korenčkov, narezanih na kocke, 300 g gobic, lahko iz pločevinke, 4 stroke sesekljanega česna, 8 skodelic jušne osnove, lahko goveje ali zelenjavne, ½ kg neslanega narezanega paradižnika, 2 žlici paradižnikove mezge, 1 žličko balzamičnega kisa, 1 žličko posušenega timijana, 1 žličko soli, 1/4 žličke popra, 6 skodelic špinače ali na drobno sesekljanega ohrovta. Priprava: Ječmenček skuhamo po navodilih. Medtem v ponvici segrejemo oljčno olje ter dodamo in prepražimo čebulo in korenček. Dodamo gobice in znova mešamo kakih pet minut, nakar dodamo še česen. Prilijemo jušno osnovo, dodamo paradižnik, kis, timijan, sol in poper ter mešamo kakšno minutko. Pustimo, da vse skupaj na rahlem ognju vre od 20 do 25 minut, dokler ni korenček mehak. Dodamo še špinačo oziroma ohrovt in kuhan ječmenček. Dodobra premešamo in umaknemo z ognja.

Ječmen

Z uživanjem ječmenove juhice lahko znižamo raven holesterola za devet odstotkov in zmanjšamo ogroženost s srčno-žilnimi zapleti za petino, toliko zdravilne vlaknine betaglukana je v njej.

Gobe

Dajejo občutek sitosti, zato jih dodajmo ječmenovi juhici. Imajo zelo malo kalorij, obenem pa poln okus, ki spominja na meso. 

Juha

Raziskave so pokazale, da ljubitelji juhic na dan pojedo v povprečju za 400 kalorij manj kot posamezniki, ki prisegajo na hrano, ki se je z vilicami in nožem.