Motivirani

VIDEO: »Praktično celo mesto je porušeno,« iz Turčije sporoča slovenski reševalec Blaž Turk

S.R.
9. 2. 2023, 09.13
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 13.02
Deli članek:

V Turčiji pri reševanju že drugi dan pomaga tudi slovenska ekipa reševalcev. Iz province Hatay se je danes oglasil vodja slovenske enote za iskanje in reševanje Blaž Turk.

Profimedia
V Turčiji nadaljujejo z reševanjem preživelih, ki so ostali ujeti v ruševinah.

Kot smo že poročali, je v Turčiji včeraj z delom začela tudi slovenska enota reševalcev, ki vključuje sedem vodnikov z reševalnimi psi, tri pogodbene pripadnike civilne zaščite in enega uslužbenca Uprava za zaščito in reševanje. Delujejo v provinci Hatay, včeraj v večernih urah pa so postregli s prvim videoposnetkom s terena, kjer pomagajo pri reševanju življenje.

Danes je o delu in organizaciji v Turčiji spregovoril vodja slovenske enote za iskanje in reševanje Blaž Turk, ki je pojasnil, da so na terenu že drugi dan, saj so že včeraj takoj po prihodu začeli s preiskovanjem ruševin. Turk je dejal, da je »praktično celo mesto porušeno,« tisti objekti, ki pa še stojijo, pa so zelo nevarni in jih lahko zruši že vsak popotresni sunek. Teh je bilo včeraj kar nekaj, ob vsakem pa so se morali zaradi varnosti takoj umakniti z delovišč.

Izpostavil je, da je delo zelo zahtevno, pri čemer so psi že nakazali na nekaj morebitnih preživelih, poškodovanih, ki so še vedno ujeti v ruševinami. Ekipa nato te lokacije preda lokalnim oblastem. Ekipa je po njegovih navedbah zelo motivirana, na splošno pa so tam vsi pripravljeni delati. Sicer pa so razdeljeni v dve skupini reševalcev s psi, tako da lahko preiskujejo veliko območje in veliko objektov. Reševanje je zahtevno tudi zaradi tega, ker je prisotne veliko steklovine in drugih ostrih predmetov, posledično se nekateri psi že poškodovali, a so lahko poškodbe delno sanirali. Delo bo tudi danes potekalo ves dan, in sicer na različnih lokacijah, kamor jih bodo usmerili, je še pojasnil Turk.

Materialna pomoč Siriji in Turčiji

Slovenska vlada je medtem na dopisni seji sklenila, da bo namenila prebivalcem Turčije in Sirije namenila humanitarno pomoč v višini 400.000 evrov. Kot so pojasnili na spletišču vlade, bo polovico sredstev prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), in sicer za okrevanje po potresu v Turčiji. Preostala sredstva bo Slovenija v okviru finančnega mehanizma Urada OZN za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (UN OCHA) prispevala za Čezmejni sklad za Sirijo (Cross Border Fund for northwestern Syria). Sredstva bodo zagotovljena iz sredstev proračunske rezerve.

Vlada je že na včerajšnji dopisni seji sklenila, da Turčiji prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zagotovi materialno pomoč v višini 451.400 evrov. Prva pošiljka vključuje namestitvene šotore, pihalce toplega zraka in odeje ter je skupaj s prevozom ocenjena na 275.400 evrov.