Betonske grobnice

Izpod ruševin je bilo še vedno slišati klice na pomoč

S.R.
9. 2. 2023, 08.18
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 08.29
Deli članek:

Reševalci so v Turčiji in Siriji pod ruševinami tudi v zadnjem dnevu našli številne preživele, a je precej več tistih, ki so v katastrofi izgubili življenje.

Profimedia
Reševanje v Turčiji in Siriji se nadaljuje.

Opustošeno območje na jugu Turčije je včeraj obiskal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki ga maja letos čakajo predvidoma tesne volitve. Če je pred dvema dnevoma dejal, da se zaveda, da so se pri zagotavljanju pomoči pojavljale določene težave, je včeraj izpostavil, da reševanje zdaj poteka normalno. Obenem je prebivalcem obljubil, da nihče ne bo ostal brez strehe nad glavo.

A je na številnih območjih veliko ljudi, v kolikor si niso uspeli najti začasnega zatočišča, tudi to noč preživelo na prostem. V zimskih temperaturah so noč preživeli ob zunanjih ognjiščih, pri čemer so jih grele tudi odeje. Številni taborijo kar ob ruševinah, pod katerimi so še vedno pokopani njihovi sorodniki in prijatelji. Po poročanju tiskovne agencije Reuters, ki se opira na navedbe očividcev, je bilo izpod nekaterih ruševin še tekom včerajšnjega dneva slišati klice na pomoč. Številni prebivalci se ob tem pritožujejo nad pomanjkanjem ustrezne opreme, težke mehanizacije in tudi izkušenj reševalcev. »Kje je država? Kje so bili ta dva dneva? Prosimo jih, pustite nam, sami jih lahko rešimo,« je včeraj poleg ene od porušenih zgradb v mestu Malatya dejala domačinka Sabiha Alinak.

Profimedia
Eni so izgubili streho nad glavo, druge je strah novega potresa. Dneve in noči preživljajo na ulicah, za gorivo pa uporabijo vse, kar jim pride pod roke.

O podobnih prizorih in pritožbah poročajo tudi iz Sirije, kjer je do današnjega jutra število smrtnih žrtev že preseglo 3000. Po zadnjih informacijah so v obeh državah skupaj do danes zabeležili že več kot 16.000 smrtnih žrtev, a je na območju porušenih na tisoče zgradb, ki začasno služijo kot grobnice, nihče pa ne ve, kje se bo končna številka ustavila. Včeraj je prek mehanizma EU na področju civilne zaščite za pomoč vendarle zaprosila tudi Sirija, k čemur je sirskega voditelja Bašarja Al Asada Evropska komisija pozvala že v ponedeljek. Brez uradnega zahtevka pomoč v okviru tega mehanizma namreč ni bila mogoča. Reševanje v tej državi poleg geopolitičnih razmer otežujejo tudi razmere v državi. 11 let trajajoča državljanska vojna se še ni končala, potres pa je prizadel tudi številna območja, ki so pod nadzorom upornikov.