Pod ruševinami ujetih veliko ljudi

FOTO in VIDEO: "Ravno smo prispeli," z opustošenega območja sporoča slovenski strokovnjak Mare Bručan

S.R./STA
7. 2. 2023, 11.46
Posodobljeno: 7. 2. 2023, 13.37
Deli članek:

Na območje včerajšnjega katastrofalnega potresa v Turčiji se je že odpravili tudi slovenski strokovnjak, ki je že na terenu, kjer sodeluje z madžarsko ekipo.

Facebook / Mare Bručan
Slovenski strokovnjaki so pristali v Istanbulu.

Na jugovzhodu Turčije in severozahodu Sirije, kjer je včeraj udaril katastrofalni potres z magnitudo 7,8, se srečujejo s popolnim razdejanjem. Iz ruševin še naprej rešujejo preživele, a je po zadnjih podatkih turških oblasti umrlo več kot 5000 ljudi, najmanj 20.000 je ranjenih.

Na pomoč v Turčijo je v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite že odpotoval slovenski strokovnjak, ki bo pomagal pri koordinaciji. Še dva podobna strokovnjaka bo Slovenija poslala v primeru, da se izkaže potreba. Dodatno je Turčiji ponudila skupino vodnikov z reševalnimi psi, je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Slovenski strokovnjak se bo po besedah Šestana pridružil skupini strokovnjakov iz EU, ki bo v Turčiji skrbela za koordinacijo evropske pomoči. "To so ljudje, ki so opravili določene predpisane tečaje v EU in obvladajo svoj posel," je povedal.

V Turčijo je že prispel kinolog Mare Bručan, vodja šolanja in trener v šoli BM psi pomočniki ter podpredsednik Komisije za reševalne pse pri Mednarodni kinološki zvezi. Slednji je na družabnem omrežju Facebook objavil posnetek pristanka v Istanbulu, kjer kot kaže vladajo povsem zimske razmere. Z zimskimi razmerami se soočajo tudi na opustošenem območju na jugu Turčije, kar še dodatno otežuje reševanje. Kot nam je v telefonskem pogovoru malo po 12. uri pojasnil Bručan, so že prispeli tudi na prizorišče katastrofe, in sicer na območje približno štiri ure vožnje od Adane, petega največjega mesta v Turčiji. "Ravno smo se pripeljali," je dejal. Dodal je, da je na terenu z madžarsko ekipo, ki jo koordinirata on in njegov madžarski kolega. Vključuje 21 reševalcev.

Slovenija je sicer v evropski mehanizem civilne zaščite prijavila tri strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo. Preostala dva, ki nista odpotovala, sta po besedah Šestana na čakanju in bosta odpotovala, v kolikor se za to izkaže potreba.

Strokovnjaki za reševanje izpod ruševin

Slovenija je kot pomoč že ponudila tudi skupino za reševanje izpod ruševin. V njej bi bilo sedem vodnikov z reševalnimi psi, medicinski delavec, logist in vodja skupine. "V kolikor bo Turčija ponudbo sprejela, bo skupina odpotovala s prvim možnim letom," je povedal Šestan. Leon Behin, v.d. direktorja Uprave za zaščito in reševanje, je pozneje na novinarski konferenci pojasnil, da je Turčija ponudbo sprejela, skupina pa bo v Turčijo odšla že danes.

Za zdaj je sicer Turčija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zaprosila za enote za iskanje in reševanje v ruševinah ter strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo. Šestan pričakuje, da bo kmalu zaprosila tudi za materialno pomoč, zato so jo v Civilni zaščiti že začeli zbirati, da bi jo lahko poslali takoj, ko bo Turčijo zaprosila zanjo. "V prvi vrsti bo šlo najverjetneje za nastanitveno pomoč, kot so šotori, generatorji, postelje, odeje, spalne vreče, grelci in podobno," je dejal.

Sirija za zdaj ni zaprosila še za nobeno pomoč, prav tako od tam nimajo nobenih informacij, kar Šestan pripisuje vojnemu stanju v tej državi.