Vojna v Ukrajini

Guverner Luganska: Na vzhod Ukrajine se valijo ruske okrepitve, prihaja obsežna ofenziva

S.R.
7. 2. 2023, 09.49
Posodobljeno: 7. 2. 2023, 13.05
Deli članek:

Na okupirana ozemlja na jugu in vzhodu Ukrajine se po navedbah guvernerja ukrajinske regije Lugansk valijo ruske okrepitve, s pomočjo katerih naj bi ruska vojska v kratkem začela večjo ofenzivo.

Profimedia
Ruski tanki na neznani lokaciji na vzhodu Ukrajine.

Špekulacije okoli večje ruske ofenzive na jugovzhodu Ukrajine ne potihnejo. Nekateri predstavniki administracije Volodimirja Zelenskega domnevajo, da bi se lahko ta začela na simboličen datum 24. februarja, torej ob prvi obletnici invazije. Spet drugi menijo, da se je s silovitimi napadi na Vugledar, ki ga ruska vojska neuspešno napada v zadnjih dveh tednih, obsežna ofenziva že začela.

Ukrajina na drugi strani za pomlad predvidoma načrtuje lastno ofenzivo, s katero bi ponovno zavzela okupirana območja, a zaenkrat še ni jasno, ali bodo čakali na dobavo zahodnih bojnih tankov in drugega orožja, vključno z raketami dolgega dosega, ki so ji ga v zadnjem obdobju obljubile zahodne zaveznice.

»Opažamo vse več vojakov, ki jih iz rezerv nameščajo na naše območje, prispeva vse več vojaške opreme,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal Serhij Hajdaj, guverner regije Lugansk, ki je večinoma pod ruskim nadzorom. Ta proces bo po navedbah Hajdaja trajal deset dni. Ofenzivo »lahko pričakujemo kadar koli po 15. februarju.« Dodal je, da rusko topništvo njihovih položajev ne obstreljuje več dan in noč, kot se je dogajalo v preteklosti. »Počasi varčujejo in se pripravljajo na popolno ofenzivo,« je pojasnil. Poročila o tem, da ruska vojska v zadnjem obdobju z določenim strelivom, predvsem topniškimi granatami, »varčuje,« se pojavljajo že nekaj časa, pri čemer vojaški analitiki niso enotnega mnenja, kakšen je resničen razlog za to dogajanje. Po nekaterih ocenah obstaja možnost, da so se njihove zaloge počasi izčrpale in da preprosto niso več sposobni takšnega tempa bombardiranja kot lansko pomlad in poletje. So pa manko obsežnega obstreljevanja nadomestili z velikim številom tako mobiliziranih vojakov kot plačancev, ki jih je po zaporih novačila skupina Wagner.

Britansko obrambno ministrstvo ima glede morebitne ruske ofenzive nekoliko drugačno mnenje. Kot so pojasnili v današnjem poročilu, njihovi obveščevalni podatki kažejo, da Rusija ne premore dovolj sil, da bi lahko v naslednjih tednih znatno spremenila potek vojne. Dodali so, da si ruska vojska verjetno že od začetka januarja prizadeva, da bi zagnala resno ofenzivo, s katero bi zavzela preostali del regije Doneck, ki je še pod ukrajinskim nadzorom, a jim je uspelo zavzeti le malo ozemlja, saj se srečujejo s »pomanjkanjem streliva in manevrskih enot, potrebnih za uspešno ofenzivo.«

Čeprav nekateri v ukrajinskih vrstah opozarjajo na nevarnost, da bi lahko Rusija v naslednjih mesecih znova poskušala s popolnim napadom, ki bi vključeval tudi nove ofenzive na Kijev, Sumi in Harkov, so si vojaški analitiki precej enotni, da glavni cilj najverjetneje ostaja zavzetje regij Doneck in Lugansk, ki skupaj tvorita regijo Donbas, za kaj več pa da ruska vojska ne premore dovolj moči.