Delo, ki se ga večina ogiba

Nika išče osebnega asistenta, ki bo dobil 10 evrov na uro

P.K.
2. 2. 2023, 19.04
Posodobljeno: 3. 2. 2023, 10.30
Deli članek:

Kdo bo pomagal invalidnim Slovencem? Osebnih asistentov je namreč občutno premalo. Svojega iščejo povsod, tudi na družbenih omrežjih, kot to zdaj počne Nika.

Osebni arhiv
Nika osebnega asistenta išče s pomočjo Facebooka.

Komisija DZ za peticije je nedavno obravnavala izvajanje pravice do osebne asistence v praksi. Poslanci, ki so sodelovali v razpravi in predstavniki ministrstva za delo so sistem osebne asistence (OA) ocenili kot velik civilizacijski korak naprej, a dejstvo je, opozarjajo invalidske organizacije, da ima področje OA kar nekaj pomanjkljivosti, kot je denimo tudi nižanje števila dodeljenih ur, ko invalidu pripada asistent, zaradi vključenosti v vzgojno-izobraževalne programe, o čemer smo poročali v tem članku.

Nižanje pravic in kršitve

Na enega od ključnih problemov OA je na komisiji izpostavilo Društvo študentov invalidov Slovenije, ki ugotavlja, da je že nekaj časa skoraj nemogoče dobiti osebnega asistenta. Delo pač ni priljubljeno, ker je zahtevno, predvsem pa preslabo plačano. "Delovnopravni položaj osebnih asistentov je izrazito slab," je na komisiji izpostavil Nenad Hardi Vitorović iz Sindikata osebne asistence. Po njegovih besedah cena ure osebne asistence sili izvajalce v zniževanje pravic osebnih asistentov in celo kršitve.

Je 10 EUR na uro res (pre)malo?

Ne čudi torej, da invalidi osebne asistente iščejo tudi na družbenih omrežjih, na katerih upajo na večji doseg svoje ponudbe za zaposlitev osebnega asistenta. Med njimi je tudi 23-letna Nika Škof iz okolice Ljubljane, ki ima cerebralno paralizo. Pozitivno dekle, ki ceni življenje in je odprtega duha, išče mlajšo osebo, ki ji bo pomagala pri hranjenju, osebni negi, oblačenju in premeščanju iz vozička na stranišče, posteljo ali počivalnik in obratno. Si pa predvsem želi družbe, nekoga, s katerim se bo lahko sproščeno pogovarjala o čemer koli in z njim doživljati nove stvari.

Kogar bo zaposlila, zapiše na Facebooku, bo prejel plačilo v višini 10 evrov na uro, če bo oseba delala preko svojega samostojnega podjetja, če pa se bo pri njej zaposlila, bo imel plačo iz 25. plačnega razreda.