Aarau

Pokojna učiteljica mestu zapustila bogato dediščino, a je postavila pomemben pogoj

R.T.
2. 2. 2023, 18.08
Posodobljeno: 2. 2. 2023, 18.12
Deli članek:

Švicarsko mesto Aarau se veseli izdatne dediščine, ki jo je zapustila domačinka, nekdanja učiteljica Bertha Riniker.

Profimedia
Aarau je glavno mesto švicarskega kantona Aargau.

»Po polnem življenju ji je bilo dovoljeno, da vstopi v večnost,« so 19. januarja 2020, ko je umrla takrat 94-letna Bertha Riniker, zapisali v osmrtnici. Nekdaj priljubljena učiteljica in nato upokojenka v švicarskem mestu Aarau leži na lokalnem pokopališču, zdaj pa je odjeknila vest, da je mestu, v katerem je preživela večino svojega življenja, zapustila 300.000 švicarskih frankov (dobrih 300.000 evrov).

Kot poroča lokalni časnik Aargauer Zeitung, je Bertha sicer postavila en pogoj, in sicer, da morajo imeti od denarja koristi izključno »otroci in mladi iz družin, ki so v finančni stiski.« V mestni občini so že potrdili, da bodo proučili »ustrezne ukrepe,« da bo dediščina porabljena v skladu z njenimi željami in navodili.

Mestne oblasti so še razkrile, da so tu in tam deležne dediščine kakšnega od bolj premožnih meščanov, a da jim je Bertha zapustila nadpovprečno veliko denarja. Nazadnje jo je presegel le en pokojnik, ki je leta 2017 občini oziroma natančneje lokalnemu rezervatu za prostoživeče živali zapustil milijon švicarskih frankov (približno milijon evrov).