OŠ Savsko naselje

V ljubljanski osnovni šoli učenci vdrli v informacijski sistem in si popravili ocene

A.A.
2. 2. 2023, 18.22
Posodobljeno: 2. 2. 2023, 18.50
Deli članek:

Pred dnevi naj bi na OŠ Savsko naselje v Ljubljani skupina učencev enega od višjih razredov vdrla v šolski sistem in spreminjala ocene.

A.A.
Na OŠ Savsko naselje naj bi skupina učencev vdrla v elektronsko redovalnico in popravljala ucene, zato je šolo v ponedeljek obiskala policija.

Policija potrdila vdor

"V okviru določil 287. člena kazenskega zakonika lahko potrdimo le, da smo bili 30. 1. 2023, obveščeni o sumu storitve kaznivega dejanja napada na infomacijski sistem v enem izmed izobraževalnih zavodov v Ljubljani. Zbiranje obvestil trenutno še poteka, o vseh okoliščinah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo," so nam odgovorili iz Policijske uprave Ljubljana.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja je OŠ Savsko naselje, ki trenutno gostuje v ljubljanskem BTC, saj matično šolo prenavljajo, v ponedeljek obiskala policija. Ob našem klicu na šolo ravnateljica Verica Šenica Pavletič ni želela dajati izjav, povedala je le, da bo jutri, v petek, v začasnih prostorih šole tiskovna konferenca za medije, kjer bodo podali pojasnilo v zvezi s tem dogodkom. Prav tako naj bi po naših informacijah nekateri izmed učencev, ki so zdaj predmet preiskave, že lani v začetku poletja na podoben način s krajo gesla vdrli v sistem in prišli do osebnih podatkov. Poskušali naj bi celo izsiljevati starše drugih sošolcev za denar.

Starši drugih otrok so nam potrdili, da naj bi bili omenjeni osumljeni učenci odgovorni tudi za več let trajajoče fizično in psihično nasilje v razredu. Starši so razočarani, da šola ne ukrepa.

Na ljubljanski policijski upravi so nam potrdili, da preiskujejo sum vdora v informacijskih sistem v eni izmed ljubljanskih osnovnih šol.

A.A.
Matično šolo iz Savskega naselja trenutno obnavljajo, zato bo šola do konca tega šolskega leta gostovala v BTC.