Pismo predsedniku vlade

Protestni shod 22. februarja bo: "Da, tudi medicinske sestre v Sloveniji smo se zbudile!"

E. J.
1. 2. 2023, 12.05
Posodobljeno: 1. 2. 2023, 12.27
Deli članek:

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je na premierja naslovil pismo, kjer sporočajo, da ne bodo čakali na nova poganja, temveč so sprejeli sklep o protestnem shodu 22. februarja, kamor so ga tudi povabili, da bi se lastna ušesa prepričal o težavah zdravstvenih delavcev.

Sta
Na nedavni seji Republiškega odbora SDZNS sprejeli sklep o organizaciji protestnega shoda 22. februarja letos.

Slavica Mencingar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS), kamor spadajo medicinske sestre, babice, zdravstveni tehniki, bolničarji in negovalci se je premierja dr. Roberta Goloba obrnila z odprtim pismom, saj na poziv za sklic nujnega sestanka, ki so mu ga s sindikata poslali 13. januarja letos, do danes niso prejeli nikakršnega odziva ali odgovora, so uvodom zapisali. »Ne moremo sprejeti odgovora, da se bomo za naše zahteve pogajali v okviru pogajanj za t. i. zdravstveni steber. Tak odgovor smo namreč dobili od ministra za zdravje oziroma iz njegovega kabineta, kamor smo – istega dne kot vam – prav tako poslali poziv za nujni sestanek,« so zapisali. »Zaposleni v zdravstveni negi, ki jim je bilo novembra 2021 zagotovljeno, da se bodo novonastala plačna nesorazmerja reševala v okviru pogajanj za vse zaposlene v zdravstvu, v celotnem minulem letu niso dobili ničesar.«

Protestni shod bo 22. februarja

Zato sporočajo, da ne bodo čakali na nova pogajanja in da so na nedavni seji Republiškega odbora SDZNS sprejeli sklep o organizaciji protestnega shoda 22. februarja letos. »Shod predstavlja zgolj začetek sindikalnih aktivnosti, ki jih bomo po potrebi stopnjevali. Veljalo naj bi, da je vse slabo tudi za nekaj dobro. To drži tudi v našem primeru - v kratkem času od napovedi protestnega shoda smo na sindikat prejeli kopico sporočil odločenosti in pozitivnih odzivov zaposlenih v zdravstveni negi, da poti nazaj več ni, če se pred tem ne usedemo za skupno mizo in najdemo sprejemljive rešitve.« »Da, tudi medicinske sestre v Sloveniji smo se zbudile!,« so še zapisali in povabili predsednika Vlade RS, da s svojo ekipo pride na shod, »pred medicinske sestre, da bi neposredno iz njihovih ust slišali vse o njihovih plačah, delovnih pogojih, nasilju uporabnikov, o tisto malo prostih dnevih, preobremenjenosti, družinskem življenju, ki ga skoraj ni ...« Na koncu so še dodali, da še vedno želijo, da bi se še pred napovedanim protestnim shodom srečali na sestanku z premierjem in skušali najti za vse sprejemljive rešitve.

sta
Na protestni shod so povabili tudi predsednika Vlade RS Roberta Goloba, da bi lahko sam spregovoril z medicinskimi sestrami in se prepričal o njihovih težavah.