Madžari v povezavah z Rusi

Ni več ovir za nastanek največje banke v Sloveniji

G.G./STA
1. 2. 2023, 10.31
Posodobljeno: 1. 2. 2023, 10.52
Deli članek:

Madžarska bančna skupina OTP, ki je tesno povezana z Rusijo, je po več kot letu in pol vendarle prejela soglasje Agencije za varstvo konkurence za prevzem Nove KBM. OTP je vmes že prejela soglasje v okviru skupnega nadzora bank v evrskem območju.

Profimedia
Fotografija je simbolična
 Kupnina tudi tokrat ni bila razkrita, je pa po pisanju medijev znašala okoli milijardo evrov.

OTP je na slovenski bančni trg vstopila leta 2019 z nakupom SKB. Kupoprodajna pogodba za prevzem NKBM, druge največje slovenske banke, je bila podpisana 31. maja 2021, zdaj pa so prejeli še soglasje Agencije za varstvo konkurence. Iz OTP so sporočili, da se bo po sklenitvi transakcije takoj pričel proces združitve SKB in NKBM, s čimer bo po navedbah prevzemnika nastala največja banka v Sloveniji po posojilih in denarnih vlogah.

V OTP pravijo, da želijo poleg stabilnega in dobičkonosnega poslovanja "aktivno prispevati k razvoju slovenskega gospodarstva". Napovedujejo ponudbo najsodobnejših, hitrih in dostopnih finančnih storitev, tako znotraj poslovne mreže kot prek naprednih digitalnih kanalov. Kot navajajo, bodo posebno pozornost namenili razvoju hitrih kreditnih produktov z realnimi pogoji za mala in srednja podjetja. Podpreti nameravajo tudi velika lokalna podjetja pri vstopu na tuje trge in širitev v tujino prek medsebojno koristnih partnerstev.

Po pisanju spletnega portala necenzurirano.si je imela OTP sredi lanskega leta še vedno tesne vezi z Rusijo. Tretji največji posamični lastnik OTP je bil ruski oligarh Megdet Rahimkulov, nekdanji vodja predstavništva Gazproma na Madžarskem, ki je imel vrsto let odlične zveze v Kremlju.

Vpeti tudi v projekt Emonika

Skupina OTP v Sloveniji ni aktivna le na bančnem področju. Prek družbe Mendota Invest je odkupila projekt komercialnega dela ureditve območja osrednje ljubljanske železniške postaje. V OTP pravijo, da so načrte za gradnjo nepremičninskega projekta, ki ohranja ime Emonika, že posredovali v soglasje ministrstvu za naravne vire in prostor. Kot je pred časom razkril ljubljanski župan Zoran Janković, so plačali že tudi skoraj 25 milijonov evrov komunalnega prispevka.Na eni največjih urbanističnih črnih točk v središču Ljubljane je predvidena gradnja hotela, stanovanj, pisarn in nakupovalnega središča s približno 85.000 kvadratnimi metri bruto najemnih površin.