DAVEK OD PREMOŽENJA

Bo vlada Roberta Goloba dala nov zagon »pozabljenemu« davku?

Žiga Kariž
30. 1. 2023, 09.06
Posodobljeno: 30. 1. 2023, 09.10
Deli članek:

Če ste lastnik vikenda, poslovnega prostora ali nepremičnine, v kateri bivate, ste zavezanec za plačilo davka od premoženja. Objavljamo nove davčne stopnje.

Dreamstime
Furs naj bi preverjal evidence in išče posameznike, ki bi davek morali plačati. Rok za oddajo vloge za oprostitev plačila je zadnji dan januarja.

Sašo Švigelj
Ali vlada Roberta Goloba res uvaja davek, ki bo poštenim državljanom vzel težko prislužene nepremičnine?

Kar nekaj zmede se je prejšnji teden pojavilo v povezavi z davkom od premoženja. Nekatere javne osebe in politiki (tudi bivši predsednik vlade) so s svojimi objavami na družbenih omrežjih poskušali ustvariti vtis, da vlada Roberta Goloba uvaja davek, ki bo poštenim državljanom vzel težko prislužene nepremičnine.

Na finančni upravi so ob tem pojasnili, da ne gre za nov davek, ampak dajatev, ki jo poznamo že vse od leta 1988. Višine davčnih stopenj, ki so se širile po spletu, kot dokaz, da želi država poseči globoko v naše žepe, pa se valorizirajo vsako leto. Res pa je, kot je bilo razumeti, da naj bi Furs preverjal evidence zavezancev za plačilo. Te so precej nepopolne in marsikdo, ki je zavezanec za plačilo davka od premoženja, ki je namenjen predvsem obdavčitvi nepremičnin, na ta davek pozabi.

Kdo mora davek plačati

Zavezanec za davek je lastnik oziroma uživalec nepremičnine. Davek se plača ne glede na to, ali lastnik (oziroma uživalec) nepremičnino uporablja sam ali jo daje v najem. Ob tem je pomemben podatek, da so plačila davka oproščeni lastniki nepremičnin do velikosti 160 kvadratnih metrov, če v njih bivajo. Za 10 let so plačila davka oproščeni prvi lastniki novih stanovanjskih hiš, stanovanj ali garaž. Začasno oprostitev plačila davka mora zavezanec uveljaviti s posebno vlogo, ki jo vloži pri pristojnem davčnem organu.

Oprostitev se prizna tudi za popravljene in obnovljene stanovanjske hiše oziroma stanovanja in garaže, če se je zaradi popravila ali obnove vrednost te nepremičnine zvišala za več kot 50 odstotkov. Olajšava se prizna tudi zavezancu, ki je v letu pred letom, za katero se odmerja davek, v nepremičnini stalno prebival z več kot tremi družinskimi člani. V tem primeru se odmerjeni davek zniža za 10 odstotkov za četrtega in enako za vsakega nadaljnjega člana družine. Davek od premoženja se ne plačuje za kmetijska gospodarska poslopja. Prav tako ga ne plačuje lastnik poslovnih prostorov, ki prostore uporablja za opravljanje svoje dejavnosti. Davka so oproščeni tudi kulturni spomeniki oziroma stavbe, ki se jih iz objektivnih razlogov ne da uporabljati.

Davčna obveznost

Davčna obveznost nastane ob pridobitvi nepremičnine, torej ko je sklenjena prodajna pogodba, darilna pogodba ali ob dedovanju ... Če gre za novogradnjo, nastane davčna obveznost z izdajo dovoljenja za uporabo. Če zavezanec začne nepremičnino uporabljati pred izdajo dovoljenja, nastane davčna obveznost z začetkom uporabe teh prostorov.

Davčna osnova

V obrazložitvi Fursa lahko preberemo, da je osnova za izračun davka vrednost stavbe oziroma prostora za počitek ali rekreacijo, ugotovljena na podlagi določil pravilnika o merilih in načinu ugotavljanja vrednosti ter sistemu točkovanja. Ta pa prinaša več vprašanj kot odgovorov. V njem najdemo zapis: »Osnova za davek od premoženja je vrednost stavbe oziroma prostora za počitek oziroma rekreacijo, ugotovljena po merilih republiškega upravnega organa, pristojnega za stanovanjske zadeve, in na način, ki ga določi občinska skupščina.« Jasno je, da gre za določbo, ki je nastala v nekih drugih časih in zadeve kar precej oteži. Vrednost nepremičnine se tako določa na podlagi vašega lastnega opisa in vrednosti kvadratnega metra nepremičnin, ki jo določa vsaka posamezna občina. Te vrednosti lahko znatno odstopajo od tržnih, hkrati pa je lahko aktivnost ali neaktivnost občin na tem področju razlog za velike razlike v višini odmerjenega davka med prebivalci primerljivih občin.

Kaj, če Fursu prijave ne oddam?

V primeru, ko davčni zavezanec odda napoved na podlagi samoprijave, mu ne bo izrečena globa za prekršek, ampak mu bodo obračunane obresti po evropski medbančni obrestni meri za čas od poteka roka za vložitev davčne napovedi do vložitve samoprijave. Davčni zavezanec lahko najpozneje do vročitve odmerne odločbe oziroma do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka vloži davčno napoved oziroma popravljeno davčno napoved na podlagi samoprijave. Z globo od 250 do 400 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, če v nasprotju z zakonom ne vloži davčne napovedi ali ne vloži davčne napovedi v roku, določenem z zakonom.