Bogate odpravnine

To so bivši poslanci, ki sedijo doma in štejejo tisočake

Andraž Zupančič
20. 1. 2023, 06.00
Posodobljeno: 20. 1. 2023, 12.37
Deli članek:

Od leta 1992 do 4. julija 2022 je za dobrobit Slovenije skrbelo 578 poslancev. K temu dodajmo še 55 novincev, ki sedijo v parlamentu danes, in je to lepa številka.

Bobo
Mehko pa sta si postlala tudi Igor Zorčič (SMC) in Violeta Tomič (Levica/nepovezana). Oba sta upravičena do devet mesecev nadomestila in mesečno prejmeta 4579 oziroma 3940 evrov.

V tem času so seveda naredili veliko dobrega, a včasih so tudi pošteno brcnili v temo, vendar so za svoje delo vedno zahtevali lepo plačilo in to se niti ne konča vedno s prenehanjem njihovega mandata. Nadomestila za poslance pa davkoplačevalce ne stanejo tako malo.

Nadomestilo poslancem je nekakšno finančno padalo za tiste, ki po novih volitvah ostanejo brez mandata in so tako nenadoma »odrezani« od rednega mesečnega dohodka. Pustimo ob strani, da so bili v času dela v parlamentu več kot lepo plačani in da bi si morali medtem nabrati dostojno zalogo na bančnem računu. Ne, tisti, ki se ne znajdejo tako hitro in si ne najdejo nove službe ali ne omislijo pridobitne dejavnosti, so upravičeni do nadomestila v višini 80 odstotkov zneska zadnje plače. A največ za šest mesecev, po tem pa jih »odklopijo« od proračunskega korita. Rok šestih mesecev sicer velja le za poslance, ki so bili v parlamentu en mandat; če so delo opravljali dva zaporedna mandata, imajo pravico do nadomestila devet mesecev, če so delali tri zaporedne mandate ali več, pa kar eno leto. Če pa so bili poslanci manj kot šest mesecev, do nadomestila niso upravičeni.

STA
Junija lani so plače poslancev davkoplačevalce stale 475.977 evrov.

V začetku skoraj polovica DZ prejemala nadomestilo

Seveda pa to ni dovolj, čas prejemanja nadomestila se poslancu, ki mu je prenehal mandat, šteje v delovno dobo. V tem času je socialno zavarovan po predpisih, ki urejajo socialno zavarovanje oseb v delovnem razmerju, ob upokojitvi pa mu pripada pravica do odpravnine.

Po osmem sklicu državnega zbora (DZ), ki je veljal od 2018 do 2022, je bilo takoj po novi sestavi maja 2022 do nadomestila upravičenih 37 poslancev ali malo več kot štirideset odstotkov. Daleč največ jih je prihajalo iz stranke LMŠ, kar 11, za njimi je bilo po šest brezposelnih parlamentarcev iz SD in SDS. Iz strank SAB, NSi, Konkretno, SNS, SMC in Levica sta bila brezposelna po dva, iz Desusa in nepovezanih poslancev pa po eden.

Nekateri do enega leta v državnih jaslih

Junija, ko je bilo torej upravičencev do nadomestila največ, so njihove plače davkoplačevalce stale kar 97.625 evrov. Nekateri so že po nekaj dneh našli nove zaposlitve, nekateri kakšen mesec kasneje, do decembra lani pa jih še sedem ni vedelo, kako bi drugače služili kruh. Teh sedem nas je decembra stalo 26.090 evrov.

Jani Möderndorfer iz LMŠ ter Marijan Pojbič in Marko Pogačnik (oba SDS) so do nadomestila upravičeni 12 mesecev in po podatkih iz DZ vsak mesec prejmejo 3388, 3398 oziroma 3822 evrov. Nepovezani Jurij Lep je upravičen do nadomestila enajst mesecev, s 3576 evri na mesec. Mehko pa sta si postlala tudi Igor Zorčič (SMC) in Violeta Tomič (Levica/nepovezana). Oba sta do nadomestila upravičena devet mesecev in mesečno prejmeta 4579 oziroma 3940 evrov.

Primož Lavre
Najvišjo plačo med poslanci ima Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) s 6018 evri.

Izplača se biti poslanec

Vas zanima še, koliko evrov bruto na mesec nas stanejo parlamentarci? Junija lani so davkoplačevalce zaradi plač stali 475.977 evrov, decembra pa so bili že nekoliko cenejši. Pobrali so za 434.000 evrov bruto plač in nadomestil. Daleč najdražja je Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) s 6018 evri, sledita ji Borut Sajovic (prav tako iz Svobode) s 5633 evri ter Danijel Krivec (SDS) s 5500 evri bruto. Najnižjo plačo med rednimi poslanci, še celo tisti z nadomestili jo prekosijo, ima Sara Žibrat (Svoboda) s 3348 evri. Pa naj še kdo reče, da se ne izplača biti poslanec.