Reorganizacija do sredine januarja

Golob vložil listo ministrskih kandidatov za prenovljeno vlado, a en stolček ostaja prazen

J.V./STA
9. 1. 2023, 14.10
Posodobljeno: 9. 1. 2023, 15.38
Deli članek:

Poslanci so se seznanili z odstopoma ministrov za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča in za infrastrukturo Bojana Kumra, s čimer jima je uradno prenehal mandat, do reorganizacije vlade pa bosta opravljala tekoče posle. Premier Robert Golob je že vložil listo devetih ministrskih kandidatov.

Bobo
Premier Robert Golob.

Kumer in Papič sta odstopni izjavi podala ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi konec lanskega leta, ki ob dosedanjih prinaša tri nova ministrstva, in sicer za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga bo vodil Papič, za okolje, podnebje in energijo, ki ga bo vodil Kumer, ter za solidarno prihodnost. Kandidat za to mesto je državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac.

Zaslišanja kandidatov pred delovnimi telesi DZ bodo potekala v drugi polovici tedna.

Na listi ministrskih kandidatov, ki jih je premier poslal v DZ, so tudi štirje dosedanji ministri, ki jim je ob uveljaviti zakona prenehala funkcija, saj zakon njihovim ministrstvom prinaša spremembe dosedanjih področij oziroma preoblikovanje vladnih služb v ministrstva. Kandidati za ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, za ministra za naravne vire in prostor Uroš Brežan, za ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh in za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek bodo tako svoje načrte v DZ v tem mandatu predstavljali že drugič.

Predsednik vlade Golob je v DZ poslal tudi predlog za po odstopu Papiča in Kumra izpraznjeni mesti. Kandidatka za vodenje ministrstva za infrastrukturo je državna sekretarka Alenka Bratušek, kandidat za vodenje ministrstva za vzgojo in izobraževanje pa državni sekretar Darjo Felda.

Prazen stolček

Na seznamu ministrskih kandidatov pa še ni kandidata za vodenje ministrstva za notranje zadeve. Ministrski stolček na tem resorju je namreč po odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar ostal nezaseden, vodenje pa je začasno, za največ tri mesece, prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Premier Golob pa ima tako še dva meseca časa, da predlaga kandidata za novega notranjega ministra.

Postopek reorganizacije vlade bo glede na zastavljene roke zaključen v drugi polovici januarja, ko bodo ministri ob zeleni luči pristojnih delovnih teles zaprisegli v DZ. To bi se lahko zgodilo na izredni seji 17. januarja ali pa teden za tem, ko bodo poslanci zasedali na redni plenarni seji. DZ je danes tudi potrdil mandat nadomestnemu poslancu Andreju Kosiju, ki bo v poslanskih klopeh nadomestil dozdajšnjega poslanca iz vrst SDS Janeza Magyarja. Slednji se je mandatu odpovedal, ker je bil na lokalnih volitvah izvoljen za župana Lendave.