SDZNS podpira stavko pacientov

Koga bo sploh še pritegnil nekoč zelo cenjen poklic medicinske sestre?

J.P.
9. 1. 2023, 11.43
Posodobljeno: 9. 1. 2023, 11.48
Deli članek:

Prepričani so, da smo priča razpadanju javnega zdravstvenega sistema.

Bobo
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) podpira napovedano stavko pacientov.

V torek bo v organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva na Trgu republike ter pred zdravstvenimi domovi v različnih krajih po Sloveniji potekala velika stavka pacientov, ki jo pripravljajo v okviru kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva!

Dostop do osebnega zdravnika

Napovedano stavko je podprl tudi Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS). Kot je v njegovem imenu sporočila predsednica SDZNS Slavica Mencingar, razumejo stiske pacientov: »Pravica slehernega prebivalca Slovenije je, da ima dostop do javnega zdravstvenega sistema in osebnega zdravnika. Tudi v sindikatu zgroženo opazujemo, kako nič krivi posamezniki, med njimi tudi invalidi in starejši, dolge ure čakajo v vrstah, da bi si lahko izbrali svojega (osebnega) zdravnika. Zaposleni v zdravstveni negi že leta opozarjamo pristojne na preobremenjenost zdravstvenega sistema kot celote. Ne nazadnje smo tudi tekom nedavno končanih resornih pogajanj ministra za zdravje opozarjali na grožnjo razpada javnega zdravstva ter o pomanjkanju kadra, ne le zdravnikov, ampak zlasti medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov, bolničarjev in negovalcev.«

Brez posluha

Temu je dodala, da pri vprašanjih vrednotenja dela navedenih »nismo zaznali niti malo posluha, niti za delovna mesta medicinskih sester ne, predvsem na primarnem nivoju, ki so v pogajanjih jeseni 2021 pridobila zgolj en ali dva plačna razreda. Ne glede na številne predstavljene argumente in dokaze (pomanjkanje kadra, odhodi iz poklica, ...) je vlada ostala gluha in niti najnižje plačanim v zdravstveni negi ni namenila nobenega povišanja plač, ki ga bodo v letošnjem letu tako ali drugače deležni vsi zaposleni v zdravstvu, in to ne zgolj za en plačni razred«.

Razpad javnega zdravstvenega sistema

Ob tem se v sindikatu sprašujejo, »koga bo sploh še pritegnil nekoč zelo cenjen in zaželen poklic medicinske sestre. Bodo za nas v ambulantah, bolnišnicah, domovih za starejše skrbeli tujci z dvomljivo izobrazbo in pomanjkljivim znanjem slovenskega jezika. Je to prihodnost, ki nas čaka?«

Priča smo razpadanju javnega zdravstvenega sistema, so prepričani, čemur pa se bodo zoperstavili. Ker bodo na delovnih mestih, se stavke fizično ne bodo mogli udeležiti, so pa pozvali vlado in resornega ministra, naj »preprečijo oziroma zaustavijo proces privatizacije nekoč dobro delujočega sistema zdravstvenega varstva, po katerem so se zgledovale številne evropske države. Brez poštenega plačila za vse zaposlene, urejenega delovnega okolja in ustreznih pogojev za delo ne bo urejenega zdravstvenega sistema in kot takšen je oziroma bo neprijazen za vse, tako uporabnike kot za zaposlene«.