nepregledne čakalne dobe

UKC Maribor: bo Jožica sploh dočakala pregled v revmatološki ambulanti?

Špela Ožir, Simona Šolinič
3. 12. 2022, 07.45
Posodobljeno: 26. 6. 2023, 10.04
Deli članek:

To je zagotovo napaka pri datumu, je najprej pomislila Jožica iz Savinjske doline, ko je oktobra letos dobila nov dopis z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, s katerim so še za dve leti zamaknili datum njenega prvega revmatološkega pregleda, na katerega je že tako čakala leto in pol.

Bobo
Jožica se sprašuje, kako je mogoče, da so avgusta vnovično prestavitev datuma pregleda v UKC Maribor utemeljili z epidemiološkimi razmerami.
Pregled preložem
Avgusta letos, mesec dni, preden bi prišla na vrsto, je bralka znova dobila dopis, in sicer da so zaradi epidemioloških razmer datumi v revmatološki ambulanti spremenjeni in bo o novem datumu kmalu obveščena po pošti. Oktobra pa je prejela vabilo, naj se oglasi na pregled 19. novembra 2024. 

Razlog? Epidemiološke razmere. Na pregled v revmatološki ambulanti bo v bolečinah čakala kar tri leta in pol. A kot pravi, niti ne bo presenečena, če bodo takrat, v zadnjem trenutku, spet poslali obvestilo, da je pregled preložen.

Triinšestdesetletnica ima že več let težave s sklepi na prstih obeh rok. Ker so se bolečine tako stopnjevale, da ponoči ni mogla spati in čez dan opravljati vsakodnevnih opravil, je obiskala osebnega zdravnika. Napotil jo je na slikanje prstov, na podlagi slik pa je 6. maja 2021 izdal napotnico za revmatološki pregled v specialistični ordinaciji, s stopnjo nujnosti hitro. »Na spletnem portalu eZdravje je bila za moj primer čakalna doba krajša v mariborski bolnišnici kot v celjski, zato sem izbrala štajersko prestolnico, mariborska bolnišnica se mi je kot druga največja bolnišnica v državi zdela zaupanja vredna. Glede na navedbe na portalu naj bi prišla na vrsto marca letos, torej v približno desetih mesecih,« je pojasnila naša bralka, ki se ji takrat ni niti sanjalo, da so navedene čakalne dobe daleč od dejanskih in bo morala na pregled čakati bistveno dlje – kar tri leta in pol.

Brez pregleda spremenili napotnico

Z izdano napotnico se je na pregled v mariborski bolnišnici prijavila 14. maja 2021. Približno deset dni pozneje jo je v domačem poštnem nabiralniku čakalo obvestilo bolnišnice, da je njene slike in napotnico pregledal zdravnik prim. doc. dr. Iztok Holc, dr. med. Ne da bi bolnico pregledal oziroma govoril z njo o simptomih, ki so postajali vse hujši, je stopnjo nujnosti na napotnici iz hitro spremenil v redno. »Obenem je bilo zapisano, da v mariborski revmatološki ambulanti presegajo dopustne čakalne dobe in mi zato ponujajo možnost, da se prenaročim v katero drugo zdravstveno ustanovo. Če se strinjam s pregledom 13. septembra letos, kot so navedli, lahko na pregled še vedno čakam pri njih. Ker sem vedela, da bom morala tudi drugod čakati vsaj šest mesecev, za kolikor se je takrat odmaknil datum, sem se odločila ostati v mariborski bolnišnici,« pripoveduje Jožica.

Pomota? Ne, zgolj realnost

A Savinjčanka je znova doživela hladen tuš. Avgusta letos, mesec dni, preden bi prišla na vrsto, je prejela nov dopis: da so zaradi epidemioloških razmer datumi v revmatološki ambulanti spremenjeni in da bo o novem datumu kmalu obveščena po pošti. Oktobra je dobila vabilo, naj se oglasi na pregled 19. novembra 2024. »Seveda sem mislila, da gre za pomoto, zato sem jim vljudno pisala, ali so se morda zmotili. Odpisali so mi, da je datum pravi in da so takšne dejanske čakalne dobe.«

Bo epidemija večni krivec?

Jožica se sprašuje, kako je mogoče, da so avgusta vnovično prestavitev datuma pregleda v UKC Maribor utemeljili z epidemiološkimi razmerami. Znano je namreč, da so se letos poleti epidemiološke razmere toliko umirile, da so tudi v zdravstvu, vsaj v Celju, preglede izvajali normalno. V mariborskem kliničnem centru pravijo, da je bila zaradi epidemioloških razmer revmatološka ambulanta kar nekaj mesecev zaprta. To je »nakopičilo« bolnike v čakalni vrsti. »Zato je nastal velik zaostanek pri izvajanju pregledov. Ker računalniški sistem UKC Maribor ne omogoča avtomatskega prenaročanja bolnikov na nove termine, smo morali to opravljati ročno, kar je enormno delo za približno 1300 bolnikov, pri katerih pregled ni bil opravljen. Bolnike smo zato postopno prenaročali, da ne bi prišlo do pomot in morebitnega preskakovanja čakalne vrste. Konec oktobra smo morali tako rekoč čez noč prenaročiti vse bolnike, ki v revmatološki ambulanti niso bili pregledani zaradi epidemije, kar je privedlo do tega, da smo morali preložiti tudi vse preglede drugih bolnikov,« so nam odgovorili.

UKC MB
Ker računalniški sistem UKC Maribor ne omogoča avtomatskega prenaročanja bolnikov na nove termine, so morali to opravljati ročno.

Izbrala »najslabšo« možnost

Pri spremembi stopnje nujnosti na napotnici, ki se je zgodila pri naši bralki, v Mariboru pravijo, da izvajalec zdravstvene dejavnosti lahko opravi triažo napotne listine, in sicer v treh dneh po njenem prejemu: »Če se stopnja nujnosti, navedena na napotni listini, in stopnja nujnosti, ki se ugotovi ob triaži, razlikujeta, velja stopnja nujnosti, ki jo ugotovimo ob triaži, o čemer pooblaščena oseba za čakalni seznam obvesti izdajatelja napotne listine in bolnika,« dodajajo v UKC Maribor. A glede na to, kako se je to zgodilo naši bralki, je še toliko bolj jezna. Za UKC Maribor se je odločila prav zato, ker je imel najkrajše čakalne dobe, dobila pa je »najslabšo« možnost, kar pomeni, da bo zdaj čakala še dlje. Če prestavi napotnico drugam, bo čakanje še podaljšala, glede na to, da je zaradi vsega dogajanja in dosedanjega čakanja ne morejo uvrstiti na začetek čakalne vrste, ampak bo dobila nov datum v skladu s čakalnimi dobami.

V Celju obvestil niso pošiljali

Mariborskega primera v Splošni bolnišnici Celje ne morejo komentirati, so nam pa dejali, da če bi bralka želela pregled opraviti drugje, se še vedno lahko dogovori za tako imenovano sprostitev napotnice. Čakalna doba za prvi pregled v revmatološki ambulanti celjske bolnišnice je na primer od 30 do kar 1100 dni, odvisno od stopnje napotnice. »Specialist kot izvajalec zdravstvene dejavnosti lahko v skladu z Zakonom o pacientovih pravicah spremeni stopnjo nujnosti napotnice, če napotna diagnoza in podatki na napotnici niso v skladu s smernicami o stopnji obravnave,« pravi Dean Sinožić, dr. med., specialist interne medicine in revmatologije v Splošni bolnišnici Celje ter predstojnik Oddelka za angiologijo, endokrinologijo in revmatologijo in koordinator neoperativnega medicinskega področja.

Sinožić pove, da v revmatološki ambulanti celjske bolnišnice opravijo le triažo napotnic s stopnjo nujnosti zelo hitro. »To storimo samo v skladu s strokovnimi smernicami na podlagi napotne diagnoze, podatkov, navedenih na napotnici, in dostopne dokumentacije ter nato določimo ustrezno stopnjo nujnosti pregleda. Napotnic z oznako hitro in redno za zdaj ne triažiramo zaradi pomanjkanja kadra in velikega števila mesečno prispelih napotnic,« pravi in dodaja, da obvestil kot v mariborskem primeru (ko so avgusta naši bralki poslali obvestilo, da je zaradi epidemioloških razmer pregled načrtovan za november 2024) niso pošiljali.