skoraj 100-metrska

Naprodaj bo na Hrvaškem zasežena jahta oligarha Medvedčuka

J.P./STA
2. 12. 2022, 20.46
Posodobljeno: 2. 12. 2022, 20.49
Deli članek:

To bo prva tovrstna prodaja v korist Ukrajincev, odkar so zahodne države uvedle sankcije zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Profimedia
Viktor Medvedčuk

Ukrajinska vlada je sporočila, da je hrvaško sodišče razsodilo, da je treba lastništvo 92,5 metra dolge jahte Royal Romance ukrajinskega oligarha Viktorja Medvedčuka, za katerega zaradi povezav z Moskvo veljajo zahodne sankcije, prenesti na ukrajinsko agencijo Arma, ki je pristojna za iskanje in upravljanje z lastnino, ki je bila pridobljena s korupcijo.

Medvedčuka, bivšega ukrajinskega poslanca in zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, so aprila prijeli v Ukrajini, v septembru pa so ga izročili Rusiji v izmenjavi ujetnikov.

To bo prva tovrstna prodaja v korist Ukrajine, odkar so zahodne države uvedle sankcije na premoženje več sto oligarhov, potem ko je Rusija v februarju napadla Ukrajino, navaja Guardian.

Arma je potrdila, da so njeni agenti na Hrvaškem pregledali zaplenjeno jahto, ki je bila zgrajena leta 2005. Ima kabine za 14 gostov in prostor za 21 članov posadke ter štiri metre dolg bazen.

V septembru so sicer na dražbi že prodali 72,5 metra dolgo superjahto ruskega oligarha Dmitrija Pumpjanskega neznanemu kupcu za 37,5 milijona dolarjev. To je bila prva tovrstna prodaja od začetka ruske invazije, vendar je kupnino dobila ameriška investicijska banka JP Morgan, ki je trdila, da ji oligarh dolguje 20,5 milijona evrov.