Enemu prepovedali sklepanje pogodb

Prodajate nepremičnino? Ste vedeli, da vas lahko obišče inšpekcija?

P.K.
24. 11. 2022, 07.54
Posodobljeno: 24. 11. 2022, 07.57
Deli članek:

Malokdo ve, da ima inšpektorat za okolje in prostor tudi stanovanjsko inšpekcijo, ki lahko izvede nadzor nad poslovanjem prodajalcev stanovanj in enostanovanjskih stavb.

Dreamstime
Inšpekcija je opravila enaintrideset nadzorov.

V zadnjem času je ta izvedla usmerjeno akcijo nadzorov oglaševanja prodaje enaintridesetih stanovanj in enostanovanjskih stavb; od tega dvanajst manjših stavb, ki ne potrebujejo upravnika in devetnajst večjih stavb, ki ga potrebujejo. V enajstih primerih je prodajo vršil investitor sam, v dvajsetih, pa je imel investitor sklenjeno posredniško pogodbo o prodaji in oglaševanju nepremičnine z nepremičninskim posrednikom, sporoča inšpektorat.

"Preverjali smo, ali so izpolnjeni pogoji za sklepanje pogodb oziroma oglaševanje nepremičnine kot so opredeljeni v zakonu o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb," so povedali.

Kaj so ugotovili?

Od enaintridesetih je bilo pri štiriindvajsetih prodajalcih vse tako kot mora biti, med ostalimi sedmimi pa so ugotovili kršitve določb zakona o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb, zato so enemu z odločbo prepovedali oglaševanje prodaje novogradnje in sklepanja pogodb. Drugim je bilo izrečeno opozorilo.