zelenski: zločin proti človeštvu

Napadi na ukrajinsko infrastrukturo se bodo nadaljevali, zagotavlja Rusija

R.T.
24. 11. 2022, 07.32
Posodobljeno: 24. 11. 2022, 09.15
Deli članek:

Elektrarne so izklopljenje, milijoni so brez elektrike, ogrevanja in vode.

Profimedia
Posledice napada v Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video nagovoru na izrednem zasedanju Varnostnega sveta v New Yorku ruske napade na ukrajinsko civilno energetsko in drugo infrastrukturo označil za zločin proti človeštvu.  "Ko temperature padejo pod ničlo in so milijoni brez energije, ogrevanja in vode, je to več kot očiten zločin proti človeštvu," je dejal.

V mrazu

V napadih je po ukrajinskih podatkih umrlo vsaj sedem ljudi, milijoni pa so, ko so temperature pod lediščem, brez elektrike, ogrevanja in vode. Poškodovanega naj bi bila več kot polovica ukrajinskega omrežja. Poleg Kijeva so bila napadena tudi mesta Odesa, Čerkasi in Lvov. Zadnjim trem je že uspelo povrniti elektriko, v prestolnici pa naj bi bilo 80 odstotkov ljudi brez elektrike in vode.

Profimedia
Kijev brez elektrike

Zaradi vojne v Ukrajini je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da bo edina prioriteta Ukrajincev čez zimo preživetje.

Tri elektrarne, ki so še v ukrajinskih rokah, so bile odklopljene iz omrežja. Nuklearka Zaporožje se mora zanašati na dizelske generatorje, ki napajajo njene hladilne in ključne varnostne sisteme.

Ne bo jih konec

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je na sinočnjem izrednem zasedanju Varnostnega sveta zagotovil, da bo Rusija nadaljevala z napadi na Ukrajino. "Eden od ciljev posebne vojaške operacije je spodkopati bojne zmogljivosti ukrajinske vojske. In to bomo dosegli z vojaškimi sredstvi, dokler režim v Kijevu ne sprejme realističnega pristopa, ki bo omogočil ureditev težav, zaradi katerih smo sploh sprožili posebno vojaško operacijo," je trdil Nebenzija, ki se je spet pritožil, da je Zelenski na zasedanju sodeloval prek video povezave in dejal, da bi ga rad videl v New Yorku v živo.

Obsodbe brez ukrepa

Francoski veleposlanik Nicolas de Riviere je napade na energetski sistem Ukrajine označil za jasno kršitev humanitarnega prava. "Cilj je jasen: v luči vojaških porazov, sejati grozo. Nadaljevanja tega ne moremo prenašati," je dejal Francoz.

Rusijo so obsodili tudi nekateri drugi veleposlaniki znotraj VS ZN. Ukrepa ni bilo, ker ima Rusija pravico do veta.